دوشنبه ۱۵ خرداد ۱۴۰۲
ارتودنسی کودکان که به ارتودنسی پیشگیری نیز شناخته می شود می تواند از سن 7 سالگی آغاز شود. در این سن دندان های دائمی در حال شکل گیری و رویش هستند و فک نیز در حال رشد کردن است و به این ترتیب می توان بسیار آسان تر آن را برطرف نمود.
بسیاری از متخصصان ارتودنسی اعتقاد دارتد که درمان در کودکی از درمان های سخت و دردناک در دوران بزرگسالی بهتر است و از آن جلوگیری می کند.
این نکته مهم را بدانید که درمان زودهنگام برای همه مشکلات ارتودنسی قابل اجرا نیست اما ممکن است به بیمار کمک زیادی کند.
یکی از موقعیت هایی که در کودکی برای درمان آن ارتودنسی انجام می شود و بسیار موثر است پیش آمدگی دندان های جلویی است که باعث می شود فک نامتقارن رشد کند. این دندان ها می توانند به راحتی در اثر حوادثی مانند تصادف یا افتادن آسیب ببنند و ترک بخورند.
طبق توصیه انجمن ارتودنسی آمریکا بهترین زمان برای ویزیت یک ارتودنتیست قبل از 7 سالگی است . ارتودنسی اولیه به عنوان ارتودنسی فاز اول نیز نامیده می شود.
در این سن دکتر به طور موثرتری می تواند مشکلات احتمالی دهان و دندان کودکان را قبل اینکه جدی تر شود از بین ببرد و درمان کند.
هدف از مشاوره دندانی هدایت و آگاه کردن والدین از وضعیت دندانی فکی کودک می باشد و به صرفه ترین زمان جهت شروع درمان را پیش بینی می کند. اگر زمان مناسب برای درمان ارتودنسی نرسیده باشد متخصص ارتودنسی زمان دیگری را برای بیمار مشخص می کند.
درمان عقب ماندگی فک بالا بهتر است در سنین قبل از بلوغ انجام شود :
درمان ارتودنسی برای عقب ماندگی فک بالا یا جلوزدگی فک پایین بهتر است هر چه سریع تر انجام شود اما اگر شدت ناهنجاری ها زیاد باشددرمان این ناهنجاری در سنین بالا از طریق ارتودنسی و جراحی فک قابل انجام می باشد.
البته متخصص ارتودنسی قادر است از ناهنجاری های دائمی فک های کودکان در سنین کودکی و قبل از بلوغ اگر شدید نباشد پیشگیری کند و رشد فک را با باقی قسمت های صورت و فک هماهنگ کند.
تنگی فک بالا نیز می تواند موجب کمبد فضا برای رویش دندان های دائمی شود همین موضوع باعث شلوغی و رشد نامنظم دندان هامی شود.
وجود دندان های شیری باعث نگه داشتن فضا برای رشد دندان های دائمی می شود. حال اگر دندان های شیری به دلایل مختلفی زودتر از قرار مشخص از دهان کودک خارج شود فضای خالی به وجود آمده ممکن است به وسیله رویش نامناسب دندان های دائمی پر شوند.
به همین دلیل عملکرد دندان های دائمی مختل می شود و اشغال فضای موجود به وسیله دندان های تازه جوانه زده ممکن است باعث کج و نامنظمی دندان های جدید شود.
برای جلوگیری از این مشکلات و عوارض بعد از افتادن زودهنگام دندان های شیری می توان از یکی از ابزارهای ارتودنسی در کودکان به نام فضای نگهدارنده استفاده کرد زیرا این دستگاه می تواند تا درآمدن دندان دائمی فضای خالی را پر کند و از کج درامدن دندان ها جلوگیری کند.
تمیز کردن دندان ها به وسیله پارچه خیس :
راه های جلوگیری از پوسیدگی شامل چک آپ های دندانپزشکی ، استفاده از فلوراید ، رعایت بهداشت و مسواک های به موقع است. از زمانی که دندان کودک شروع به رویش می کند مادر می تواند با استفاده از برس های نرم و پلاستیکی می تواند دندان های کودک را تمیز کند . کودک باید بعد از هر بار شیر خوردن و تغذیه ، لثه و دندان ها را با یک پارچه خیس تمیز کند .
چرا کودکان باید ارتودنسی انجام دهند ؟
کودکان ممکن است دچار ناهنجاری های دندانی و فکی شوند. ناهنجاری هایی مثل کجی دندان ها ، اختلال در هم پوشانی دندان ها ، به هم فشردگی دندان ها و قرار نگرفتن درست فک ها روی همدیگر از مهم ترین دلایلی است که کودکان را ترغیب به انجام این درمان می کند.
این افراد ممکن است مشکلاتی مانند اختلال در جویدن و بلع و اختلال در گفتار و ادای کلمات مواجه می شوند و از همه مهم تر در تنفس مشکل داشته باشند همچنین باید مراقب پوسیدگی دندان ها که در پی این اختلالات به وجود می آید بود.
ارتودنسی کودکان چگونه انجام می شود؟
پزشک ابتدا معاینات لازم را انجام می دهد و اگر دندان نهفته ای وجود داشته باشد رادیوگرافی انجام می شود تا تشخیص درستی برای روند بیماری انجام شود. سپس ارتودنتیست با فشار ماده خمیری به دندان های فک بالا و پایین از آنها یک قالب تهیه می کند. زمانی که قالب خشک شد الگویی از دندان های کودک به دست می آید که می تواند پزشک را در نحوه درمان یاری کند.
دندانپزشکان کودک باید بتوانند با کودکان رابطه خوبی برقرار کنند زیرا بسیاری از بچه ها از دندانپزشک ترس دارند و دندانپزشک باید ترس آنها را کم کند.
دندانپزشک می تواند برای کودکان از براکت های رنگی استفاده کند. علاوه بر براکت ها و سیم ها ممکن است برای تکمیل درمان و رسیدن به نتیجه درمان مناسب به وسایل دیگری مانند هدگیر کمک بگیرد.
مدت زمان ارتودنسی در کودکان بستگی به میزان مشکلات دندانی انها دارد. بعد از پایان درمان نیز برای جلوگیری از بازگشت دوباره آن از قالب نگهدارنده کوچک استفاده می شود.
یکی دیگر از عوامل تاثیر گذار برای بهبود طول درمان نحوه مراقبت از براکت ها و دیگر وسایل می باشد. مسواک زدن بعد از غذا و استفاده از نخ دندان باید به کودک آموزش داده شود.
در این درمان از لوازم و تجهیزات متعددی استفاده می شود که منوط به تشخیص ارتودنتیست می باشد و با توجه به سن و مدت زمان انجام کار است اما به طور مشترک در همه آنها از براکت های فلزی و سیم های نازک و ظریفی استفاده می شود.
این براکت ها شامل انواع سرامیکی هم هستند که شفاف ترند و در عین حال شکننده تر و گران قیمت تر نیز هستند.
متخصص به مرور سیم ها را سفت می کند تا دندان ها و ریشه ها صاف شده ودر یک خط قرار بگیرند.
در کودکانی با سن کمتر از دستگاه های متحرک استفاده می شود که به راحتی گذاشته و برداشته می شوند.
گاهی نیز با توجه به شرایط فک و دندان ها از لوازم جانبی دیگری چون وسیع کننده کام و یا کش های ارتودنسی استفاده میشود. این لوازم در درمان همه بیماران نیاز نیست.
کش های ارتودنسی: وظیفه کشیدن دندان ها در امتداد لثه را دارند. و فک را سمت های عقب یا جلو میشکند.تا فرم قرارگیری فک ها روی هم را تنظیم کنند.
وسیع کننده کام: گاهی به علت کوچک بودن قوس دندانی فک بالا به درستی شکل نگرفته و موجب بهم ریختگی دندان ها میشوند در این حالت با قرار دادن دستگاه مذکور که دو قطعه پلاستیک متصل به دو طرف دندان های آسیایی است متصل میشوند قوس را ایجاد میکنند.
البته گاهی برای درمان نیاز به جراحی های تخصصی فک برای تنظیم جای قرارگیری فک ها روی هم دارد. بهتر است در صورت وجود چنین مشکلاتی در کودکانتان به متخصص ارتودنسی که تخصص ناهنجاری های فک و صورت نیز دارد مراجعه کنید تا روند درمان توسط یک \زشک که از ادامه درمان اطلاعات کافی دارد انجام شود. تعدادی از این متخصصان چون دکتر مهریزی متخصص ارتودنسی و ناهنجاری های فک و صورت هستند که می توانید از طریق سایت ایشان بصورت مستقیم سوالات خود را یا ایشان مطرح کنید.
درمان زودهنگام این کار با مرتب سازی و نظم دادن به دندان ها علاوه بر بالا بردن اعتماد به نفس از انجام بعضی عادت های مضر در کودکان نیز جلوگیری می کند:
1- جلوگیری از سایش بیشتر دندان ها با اصلاح طرح دندان ها
2- جلوگیری از مکیدن شست دست
3- از بین رفتن احتمال انجام جراحی های بهداشتی و زیبایی در آینده
4- بهبود در تلفظ کلمات و اصوات خاص
5- بهبود تنفسی
6- راحت تر شدن امور بهداشتی مثل مسواک زدن
7- احتمال پوسیدگی های دندانی کمتر می شود
8- امکان راحت تر جویدن و بلعیدن غذا و به دنبال آن از بین رفتن برخی مشکلات تنفسی
و این نکته بسیار حائز اهمیت است که اگر این کار در سنین کمتر انجام شود با توجه به اینکه فک و دندان های کودکان در حال رشد است با سهولت بیشتری انجام خواهد شد.
در سنین بالاتر با توجه به کامل شدن ساختار عصبی – عضلانی، فرد متحمل درد بیشتر و دوره درمان طولانی تری خواهد شد.
هزینه این کار از جمله سوالاتی است که بیماران می خواهند بدانند.
در این مورد باید بگوییم وسایلی که در انجام دندان آرایی استفاده می شود به دلیل وارداتی بودن به ارز محاسبه می شود.
در برخی مواقع توقع بیمار تنها مرتب سازی دندان هاست که هزینه در این بیماران مسلما کمتر از بیمارانی است که به تغییر فرم کلی صورت و دندان های خود فکر می کنند است.
به طور کلی هزینه درمان در کسانی که فقط احتیاج به حرکت دادن دندان های خود دارند کمتر از کسانی است که احتیاج به اصلاح فرم استخوان دارند و در نتیجه منجر به جراحی می شود است.
ارتودنسی به دو صورت ثابت و یا متحرک انجام می شود.
هزینه درمان برای بیمارانی که این کار را به صورت ثابت برای هر دو فک بالا و پایین انجام می دهند بیشتر است و متعاقبا این کار برای کسانی که این کار را به شیوه متحرک انجام می دهند کمتر است.اما هزینه این درمان در حال حاضر بیش از حدود 8 تا 12 میلیون تومان خواهد بود. لیست هزینه انواع ارتودنسی را اینجا ببنید.
انواع :
شما هم می توانید نظر خود را ارسال کنید.
نظرات کاربران