یکشنبه ۲۹ فروردین ۱۴۰۰
دکتر کیوان آقامحمدپور، فوق تخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری و نا باروری با اشاره به اینکه در جامعه ما ۲۰ درصد افراد دچار سنگ کلیه هستند، میگوید: با توجه به درد شدیدی که ایجاد می کند این افراد به طور مکرر به کلینیک ها و اورژانس مراجعه و سبب اتلاف وقت از یک طرف و تحمل هزینه بر فرد از طرف دیگر شده است.
در این مطلب راجع به روش های غیر جراحی سنگ شکنی کلیه توضیح داده می شود؛
دکتر کیوان آقامحمدپور روش برون اندامی سنگ شکنی کلیه را معرفی میکند که با استفاده از دستگاه سنگ شکن و خارج از اتاق عمل انجام می شود و ادامه میدهد: روش درون اندامی سنگ شکنی کلیه، روشی دیگر است که شامل روش های متعددی بوده و نیاز به اتاق عمل دارد.
فوق تخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری و ناباروری، به عنوان روش اول از تییوال یاد میکند که جهت جراحی سنگ های داخل حالب کاربرد دارد و به صورت آندوسکوپی و از طریق مجرای ادراری صورت می گیرد و تصریح میکند: پیسیانال نیز روش دوم است، جهت جراحی سنگ داخل کلیه که با سنگ شکن برون اندامی شکسته نشده یا ابعاد سنگ بزرگ بوده و اصطلاحاً شاخ گوزنی نامیده می شود به کار می رود و با شکافی یک سانتی متری از پهلو انجام می شود.
دکتر کیوان آقامحمدپور سومین و جدید ترین روش جراحی را آرآیآراس معرفی میکند و میافزاید: این روش از طریق مجرای ادراری و بدون شکاف جهت خارج سازی سنگ داخل کلیه و با استفاده از لیزر توسط فوق تخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری انجام می شود
فوق تخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری و ناباروری با تاکید بر اینکه سنگ کلیه بزرگ تر از 5 میلیمتر و کوچک تر از 20 میلیمتر با سنگ شکن برون اندام های ایاسدبلیوال به نحو مناسبی درمان می شود، می گوید: جنس سنگ کلیه در پاسخ به سنگ شکنی مهم است، سنگ اسید اوریکی بهترین پاسخ و سنگ سیستینی کم ترین پاسخ را به سنگ شکن برون اندامی ایاسدبلیوال می دهند.
دکتر کیوان آقامحمدپور با اشاره به اینکه محل سنگ مهم است، می افزاید: بهترین پاسخ به سنگ شکن برون اندامی ایاسدبلیوال در سنگ های کالیس فوقانی و حالب فوقانی است و نیز باید بدانیم که در سنگ کالیس تحتانی پاسخ ضعیف است.
فوق تخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری و ناباروری با بیان اینکه در افراد لاغر پاسخ درمانی بهتر است و در افراد چاق قدرت امواج جهت سنگ شکنی کمتر می شود، تصریح می کند: در کودکان پاسخ درمانی به سنگ شکن برون اندامی ایاسدبلیوال بهتر است.
دکتر کیوان آقامحمدپور موارد یاد شده را اینگونه بازگو میکند: در افراد حامله نباید سنگ شکن برون اندامی ایاسدبلیوال انجام شود و باید از روش های درون اندامی یا لیزر استفاده شود، افرادی که داروی رقیق کننده خون مثل آسپرین و وارفارین و پلاویکس استفاده می کنند، آنوریسم رگهای بزرگ و نیز عفونت سیستم ادراری.
فوق تخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری و ناباروری با بیان اینکه بیمار به مدت ۶ ساعت قبل از سنگ شکن، باید از خوردن مایعات و غذا اجتناب نماید، می گوید: قبل از شروع کار برای شما یک سرم وصل و یک داروی مسکن تزریق می شود که علاوه بر داروی مسکن، از یک شل کننده عضلانی نیز برای شل شدن عضلات استفاده می شود.(برای بچه ها معمولا از بیهوشی عمومی استفاده می شود) شما بر روی تختی که بر روی ماشین سنگ شکن قرار گرفته، به پشت می خوابید دستگاه بر علیه سنگ های کلیه امواجی را ارسال می کند و باعث شکسته شدن آن ها می شود، به این ترتیب که از طریق عکس های رادیولوژی محل سنگ ها مشخص و امواج دقیقا در همان محل ها متمرکز می شوند. سنگ های خرد شده از طریق میزنای وارد مثانه و سپس از بدن دفع می شوند در نهایت می توان گفت: عملیات سنگ شکن معمولا ۱ ساعت به طول می انجامد.
دکتر کیوان آقامحمدپور با تاکید بر اینکه فرآیند دفع خرده های سنگ ممکن است چندین روز یا حتی چند ماه به طول انجامد که در این مدت وجود خون در ادرار غیرطبیعی نیست که البته رنگ ادرار نیز باید به مرور زمان روشن تر شود، می گوید: نوشیدن آب و مایعات به مقدار زیاد جهت تسهیل در روند دفع خرده های سنگ بسیار کمک کننده است و نیز به محض مشاهده هر گونه علامت غیر طبیعی از جمله؛ دفع خون روشن، درد شدید، تب و عدم توانایی دفع ادرار را سریعا به پزشکتان اطلاع دهید.
فوق تخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری و ناباروری با اشاره به اینکه بعد از انجام سنگ شکن ممکن است در ناحیه ای که امواج تابانده شده اند(شکم و کمر) کبودی و خون مردگی مشاهده شود که جای نگرانی نیست و پس از مدتی برطرف می شود، ادامه می دهد: به دلیل احتمال بروز خونریزی در طی سنگ شکن و پس از آن، هفته های بعد از سنگ شکن برای شما آزمایش هموگلوبین فرستاده می شود.
دکتر کیوان آقامحمدپور با بیان اینکه 2تا 3 هفته پس از سنگ شکن، تصویر برداری جهت بررسی میزان موفقیت سنگ شکن و وجود خرده سنگ های احتمالی باقی مانده، انجام می شود، عنوان می کند: در صورت نیاز به انجام سنگ شکنی مجدد، ٣ ماه پس از جلسه نخست، قابل انجام بوده که برای ٢ مرتبه نیز قابل تکرار است.
فوق تخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری و ناباروری در پایان نیز با اشاره به اینکه عوارض سنگ شکن با ایاسدبلیوال شامل؛ صدمه به پارانشیم کلیه، کاهش عملکرد کلیه، افزایش فشارخون و شکسته نشدن کامل سنگ می باشد، گفت چنانچه در طی دو بار سنگ شکنی، سنگ نشکسته باشد، باید با روش پیسیانال سنگ خارج شود.
دکتر کیوان آقامحمدپور
فلوشیپ فوق تخصصی جراحی های آندوسکوپی ولاپاراسکوپی کلیه ومجاری ادراری،جراح ومتخصص کلیه ،مجاری ادراری وناباروری ، دارای رتبه بورد اورولوژی کشور، عضو انجمن ارولوژی ایران واروپا
نشانی: تهران ، خیابان میرداماد ،جنب مجتمع اسکان ،روبروی مرکز موبایل پایتخت ،مرکز جراحی میرداماد
شماره تماس: 88784558
شما هم می توانید نظر خود را ارسال کنید.
نظرات کاربران
دکتر نجفی افزود: مشاهده ادرار قرمز رنگ و یا زرد مایل به قرمز، ممکن است ناشی از وجود بسیاری از گلبول های قرمز در ادرار باشد که در صورت مواجه با چنین موردی فرد باید با انجام آزمایش ادرار به جزئیات پی ببرد.