جمعه ۳ بهمن ۱۳۹۹
اگر در میان میلیونها نفری هستید که مبتلا به بیماری دیابت نوع-2 هستید؛ به احتمال زیاد میدانید که باید وزن خود را کاهش دهید، کربوهیدراتهای دریافتی را محاسبه نمایید و از مصرف شکر منصرف شوید. اما نکات و اقدامات فوری و ضروری بسیار دیگری برای افراد دیابتی وجود دارد که باید در نظر گرفته شود تا خطر مشکلات احتمالی و خارج شدن شرایط از حالت قابل کنترل را کاهش داد.
هر نوع التهاب از جمله آنفلوانزا میتواند بر سطح قند خون و کنترل دیابت تاثیر بگذارد. اگر شما با دیابت زندگی میکنید، عفونتها میتوانند به عوارض بیشتر منجر شوند و اگر در بیمارستان بستری هستید، مدت اقامت در بیمارستان شما بیشتر از افراد بدون دیابت ممکن است بشود، بنابراین راهحل این است که از ابتلا به عفونت جلوگیری کنید. همچنین با پزشک خود در مورد واکسنهایی که برای پنومونی و پیشگیری از هپاتیت B است صحبت کنید و دستهای خود را خوب بشویید.
بهتر است برای یک آزمایش و معاینه چشم، به پزشک به طور سالانه مراجعه نمایید. اگر بتوان به طور زودهنگام جلوی مشکلات و تغییرات چشم را گرفت؛ میتوان تا حد بالایی از بروز آسیب بیشتر جلوگیری نمود. دیابت همچنان علت اصلی کوری بالغ است و تا حد زیادی میتوان از آن پیشگیری کرد. حدود 58 درصد از افراد مبتلا به دیابت به طور منظم آزمایشهای چشم را انجام نمیدهند. سایر بیماری های مرتبط با دیابت که در طول معاینه چشم سالیانه دیده می شوند شامل ادم ماکولا (ایجاد مایع در ماکولا، یک ناحیه کوچک در شبکیه)، آب مروارید (ابری شدن لنز) و گلوکوم است.
پایین آمدن قند خون میتواند در هر زمانی اتفاق افتد پس همواره آماده باشید. یک تکه کیک کوچک را در جیب یا کیف خود نگه دارید تا در صورتی که میزان قند خون پایین آمد؛ بتوان آن را کمی کنترل نمود. کیک کوچک با وجود محتاط بودن در مصرف آن چندان نمیتواند الا در شرایط وخیم خطرناک باشد. اگر گلوکز خون شما کاهش یابد، 1 قاشق غذاخوری، عسل یا شربت ذرت یا 8 اونس شیر بدون چربی یا کم چرب میتواند کمک کننده باشد. نشانه های کاهش قند خون عبارتند از عرق کردن، گرسنگی و سردرگمی. درمان قند خون پایین قبل از آن که به شدت کاهش یابد، میتواند زندگی شما را حفظ کند و از کمکاری دیابتی جلوگیری کند. اگر قند خون شما اغلب پایین می رود، به دکتر خود مراجعه کنید تا مطمئن شوید که شما در رژیم مطلوب تحت درمان هستید. خوراکیهای مفید برای افراد دیابتی را بشناسید.
ورزش منظم یک راه کار مناسب برای مدیریت دیابت از نوع است که به کنترل وزن نیز کم میکند. نیازی به شدت بالا در انجام تمرینهای ورزشی نیست و تنها بلند شدن در هر چند مدت و مسافتی را قدم زدن نیز میتواند کمک کند. این کار همچنین به مدیریت بهتر قند خون نیز کمک میکند. یک پیادهروی 15 دقیقهای در صبح و یا یک پیادهروی 10 دقیقهای در زمان استراحت قبل از ناهار میتواند به کنترل دیابت کمک کند. برای 25 دقیقه ورزش هوازی به مدت 5 روز در هر هفته، برنامه ریزی نمایید. پزشکان حداقل 150 دقیقه ورزش هوازی در هفته را در دو نوبت ورزشی با ترکیب تمارین هوازی و مقاوت، پیشنهاد میکنند. ترکیب دو نوع تمرین هوازی و مقاومت میتواند به کنترل بهتر سطح قندخون کمک کند. در کنار کمک به درمان دیابت، انجام تمارین ورزشی موجب تقویت سلامت قلب شود چرا که دیابت خود میتواند موجب افزایش احتمال بروز بیماریهای قلبی شود.
اگر میخواهید کربوهیدرات کمتری جذب بدن شما شود؛ فیبر بیشتری مصرف نمایید. برنج میتواند جذب کربوهیدرات را کاهش دهد. افراد مبتلا به دیابت که 50 گرم فیبر در روز مصرف میکنند؛ توانستند قند خون خود را بهتر از افرادی که کمتر از این ماده بهره میبرند؛ کنترل کنند.
برخی از غذاها مانند موز میتوانند به سرعت فشار قند خون را افزایش دهند. موز دارای مقادیر زیادی کربوهیدرات است. دیگر مواد خوراکی که میتوانند قند خون را افزایش دهند شامل ماست یونانی، سس کچاپ و سس کبابی است. به میزان کربوهیدرات و قند در برچسبهای مواد غذایی نگاه کنید، و تنها اگر تعداد آنها مناسب است، در این صورت آن را مصرف نمایید. نکات مصرف موز برای افراد دیابتی را بشناسید.
اپلیکیشنها میتوانند یار مناسبی برای افراد مبتلا به دیابت باشند. با استفاده از نرمافزارهای مختلفی میتوان برنامه غذایی را رصد نمود و قند خون را کنترل کرد. برخی نیز این امکان را دارند تا بارکد موادغذایی را اسکن کرده تا محتویات و میزان کربوهیدرات آنها را بدست آورند. شما میتوانید این اطلاعات را با دکتر خود در میان بگذارید و وی میتواند از اطلاعات برنامه سلامتی شما برای کنترل بهتر دیابت، استفاده نماید تا بتوان با اشراف اطلاعاتی بیشتر، اقدامات درمانی بهینهتری را در نظر گیرند.
هنگامی که قند خون شما برای مدت طولانی به میزان بیش از حدی بالا است؛ این شرایط فشار اضافی را به کلیهها وارد و کار آنها را سخت میکند. با گذشت زمان، کلیه شما شروع به نشت پروتئین کرده، و مستعد بیماریهای کلیوی و نارسایی کلیه میشود. طبق گفته موسسه ملی دیابت و بیماریهای گوارشی و کلیوی، دیابت در واقع عامل اصلی بیماری مزمن کلیه و نارسایی کلیه در ایالات متحده است. بهترین راه برای جلوگیری از این مشکل این است که سالانه آزمایش غربالگری برای میزان تصدیق تخمینی گلومرولی (eGFR) و آلبومین ادرار را انجام دهید. نگه داشتن فشار خون تحت کنترل نیز کمک می کند تا توسعه بیماریهای کلیوی آهسته شود. از آنجایی که فشار خون بالا همچنین خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را افزایش میدهد، کنترل دیابت و مراقبت از کلیهها برای سلامتی شما ضروری است.
چندبار باید قند خون خود را چک کنید؟ هیچ پاسخ جامعی برای این سوال برای همگان وجود ندارد. اگر شما دیابت خود را به خوبی کنترل میکنید؛ یک یا دو بار در روز کافی است. هر سه ماه یکبار یک مراجعه برای انجام آزمایش خون خود در نظر بگیرید که به شما درک بهتری از روند تغییرات و سطح قند خون را میدهد. اگر قند خون شما خارج از کنترل است؛ یک دستگاه مانیتور قند خون وجود دارد که میتواند برای رصد قند خون کمک کننده باشد. این دستگاه میتواند میزان قند خون را 24 ساعته در طول هفته، اندازه گیری نماید و هر 5 دقیقه به طور خودکار وضعیت قندخون شما را اعلام کند.
اگر از انسولین برای کنترل دیابت خود استفاده میکنید، به تاریخ انقضاء آن توجه کنید. استفاده از انسولین منقضی شده میتواند کنترل سلامت و دیابت را به خطر بیاندازد، زیرا که توانایی و کارایی کمتری در صورت انقضاء خواهد داشت. مقصود استفاده از انسولین این است که سطح قند خون بیمار را طبیعی نگه دارد، بنابراین وقتی که کار خود را به دلیل انقضاء یا هر دلیل دیگر درستی انجام ندهد؛ ، سطح گلوکز فرد بیمار بالا رفته و می تواند باعث بروز مشکلات برای سلامتی شود. همیشه برچسب محصول انسولین را بررسی نموده و آن را خوب بخوانید. به طور معمول دو تاریخ برای بررسی وجود دارد؛ تاریخ انقضاء باز نشده و باز شده. لحظهای که یک بطری یا قلم انسولین را از یخچال و فریزر خارج کرده و باز میکنید، دقیقا 28 روز بعد باید آن را دور بریزید.
اگر شما در معرض دیابت هستید و یا با آن دست و پنجه نرم میکنید، باید مراقبت از پاهای خود را جدی بگیرید. یک بررسی سالانه از سوی پزشک متخصص میتواند کمک کننده باشد. زخم پای دیابتی میتواند در حدود 15 درصد از بیماران مبتلا به دیابت رخ دهد و 6 درصد از کسانی که زخم پا را تجربه میکنند، به علت عفونت و سایر عوارض مرتبط با زخم بستری خواهند شد. افراد مبتلا به دیابت ممکن است احساس در پای خود را از دست بدهند. بنابراین اگر حتی یک زگیل از زخمهای خفیف وجود داشته باشد و در این صورت کاری انجام نشود؛ میتواند به چیزی خطرناکتری تبدیل شود. نگران نباشید و همیشه حفاظت از پاهای خود را برای کاهش خطر بریدگی و خراشیدگی، که میتواند از عوارض ناشی از شرایط APMA باشد؛ در نظر بگیرید.
شما هم می توانید نظر خود را ارسال کنید.
نظرات کاربران