پنج شنبه ۲۰ مرداد ۱۴۰۱
پولیپ رشد خوش خیم سلول های مخاط روده می باشد پولیپ ها می توانند در هر قسمت از دستگاه گوارش دیده شوند ولی در روده بزرگ شایع تر هستند . اندازه پولیپ ها متفاوت بوده و می تواند تا چندین سانتی متر برسد.
روده یکی از اعضای اصلی دستگاه گوارش انسان است که اگر درگیر شود حتی می تواند زندگی فرد را به خطر بندازد.
در اصل پولیپ روده دسته ای کوچک از سلولهایی است که بر روی پوشش روده بزرگ ایجاد شده و تکثیر می شوند و ممکن است قسمت زیادی از روده را درگیر خود می کند.
در بیشتر مواقع پولیپ روده بزرگ خطرناک نیست و با گذشت زمان و تکثیر سلولها ، می تواند به سرطان روده منجر شود و گاهی نیز منجر به مرگ می شود.
عواملی مانند سن ، عفونت های باکتریایی معده ، برخی داروها باعث ایجاد این پولیپ ها می شوند.
سرطام کولون سومین علت مرگ و میر در کشورهای غربی است و در برخی مواقع برداشتن پولیپ ها و عمل جراحی می تواند به بهبود ان کمک زیادی کند.
سلول هایی که پولیپ روده را ایجاد می کند دارای ویژگی هایی هستند که سبب گوناگونی انواع آنها می شوند.
اولین و شایعترین نوع پولیپ روده می باشد و شایع ترین علت سرطان روده بزرگ نیز به حساب می آید البته تمامی پولیپ های آدنوماتوز به سرطان منجر نمی شود.
این نوع از پولیپ دومین نوع شایع است و باید سریع تشخیص داده شود و از پولیپ های آدنوماتوز جدا شوند زیرا این پولیپ ها توانایی بالایی برای تبدیل شدن به سرطان روده را دارند.
این نوع از پولیپ ها در هنگام معاینه ناامید کننده هستند . پولیپ های بدخیم بعد از معاینه میکروسکوپی وجود سلول های سرطانی را نمایان می کنند.
پولیپ های معده معمولا در اثر ورم و سایر آسیب های دیواره داخلی معده تشکیل می شوند.
این پولیپ ها در واکنش التهاب دیواره داخلی معده ایجاد می شوند و در افراد مبتلا به ورم معده شایع تر هستند که می تواند بیشتر مربوط به هلیکوباکترپیلوری باشد که یک نوع باکتری است و دیواره داخلی معده را دچار عفونت می کند.
بیشتر این پولیپ ها باعث سرطان نمی شوند اما اگر قطر آنها بیشتر از 2 سانتی متر است بیشتر احتمال سرطان وجود دارد.
این پولیپ ها از سلول های غده ای موجود در دیواره داخلی معده ایجاد می شوند. اگر این نوع پولیپ وجود داشته باشد باید با عمل جراحی برداشته شوند زیرا ممکن است سرطانی شوند.
این پولیپ ها در افرادی که داروهای کاهش دهنده اسید معده استفاده می کنند شایع هستند.
این نوع از پولیپ ها از سلول های غده ایدیواره داخلی معده شکل می گیرند. آدنوم ها با ورم معده و بیماری آدنوماتوز خانوادگی ارتباط دارند.
اغلب پولیپ ها بدون علامت هستندممکن است پولیپ های بزرگ خونریزی داشته باشند اما بیشتر آنها بدون علامت هستند. بهترین راه برای تشخیص پولیپ ها غربالگری در افراد بدون علامت است.
روش های مختلفی وجود دارد مانند آزمایش وجود خون در مدفوع ، سیگوئیدوسکوپی و انجام رادیوگرافی می باشد. البته انجام کولونوسکوپی برای تشخیص دقیق تر و برداشتن پولیپ ها استفاده می شود.
بهترین روش برای درمان پولیپ های روده برداشتن ان هاست. پزشک به احتمال زیاد در هنگام انجام کولونوسکوپی پولیپ های روده را برمی دارد.
پس از آن این پولیپ ها در زیر میکروسکوپ بررسی می شوند تا سرطانی بودن یا نبودن آنها مشخص می شود. معمولا پزشکان بدون عمل جراحی پولیپ ها را برمی دارند.
اگر پولیپ ها بزرگ باشند و نتوان آنها را به روش کولونوسکوپی برداشت بیمار باید عمل شود و در این موارد لاپاراسکوپی توصیه می شود.
این عمل جراحی کم تهاجمی بوده و از ابزاری به نام لاپاراسکوپ استفاده می شود که یک لوله باریک و بلند است و با نور شدیدی که تولید می کند وضوح تصویری را نشان می دهد.
پاتولوزیست پولیپ های خارج شده با این روش را بررسی می کند و سرطانی بودن یا نبودن آنها را تشخیص می دهد.
در اصل می توان گفت راهی برای پیشگیری از پولیپ روده وجود ندارد اما یکسری کار می توان انجام داد تا ریسک ابتلا به پولیپ روده را تا حد زیادی کاهش داد.
استفاده از رژیم غذایی سالم و مصرف مواد مغذی و مفید تاثیر زیادی در جلوگیری از پولیپ های روده ای دارد. مصرف دانه های جامد ، گوشت ، ویتامین ها مانند ویتامین د ، سبزیجات و غذاهای حاوی کلسیم بسیار مهم است.
مواد غذایی پیشنهادی برای جلوگیری از پولیپ معده عبارتند از شیر ، پنیر ، ماست ، سبزیجات ، دانه های مغذی ، تخم بلدرچین ، ماهی و ... .
پس از عمل برداشتن پولیپ روده باید یکسری مراقبت ها انجام دهید که شامل :
شما هم می توانید نظر خود را ارسال کنید.
نظرات کاربران
من کولونوسکوپی شدم ولی مولیپ هامو برنداشتن گفتن بعدا برمیدارن.اخه چرا همون اول برنداشتن؟
هنگامی که دچار یبوست می شویم چه راه و روشهای درمانی می توانند به ما کم کنند و باعث رفع آن می شوند چه کارهایی به ما در این زمینه کمک می کنند یبوست می تواند ریشه در فشار به ناحیه کمر درطول روز، خواب نا آرام شب، و حتی جوش های روزهای بعد داشته باشد. اما به خاطر داشته باشید که تمامی این موارد می تواند با کمک توصیه های تخصصی زیر برطرف گردد. توصیه هایی که با پیشگیری از مشکلات آتی، به شما آرامش خاطر می دهد.
بر اساس نتایج یک مطالعه جدید که در مجله داروشناسی و دارودرمانی منتشر شده است، کسانی که مرغ و ماهی بیشتری مصرف میکنند، کمتر از سایرین در معرض ابتلا به سرطان کبد قرار خواهند داشت. در این مطالعه، محققان به بررسی مجموعهای از مطالعات پیشین پرداختند که در حد فاصل سالهای 1956 و 2013 منتشر شده بود. نتایج نشان داد افرادی که گوشت سفید بیشتری میخورند، 22 تا 31 درصد کمتر از سایرین در معرض خطر ابتلا به سرطان کبد قرار دارند.