دوشنبه ۱۵ خرداد ۱۴۰۲
آلرژی یا حساسیت واکنش سیستم ایمنی بدن به موارد مختلف می باشد و برای افراد بی خطر است. موادی مانند برخی مواد غذایی ، گرد و غبار ، گرده گیاهان یا داروها که باعث واکنش آلرژیک می شوند . آلرژن نوعی آنتی ژن است که موجب واکنش غیرطبیعی و شدید سیستم ایمنی بدن می شود.
تست آلرژی شامل تست های پوستی و خونی است برای پیدا کردن مواد و یا آلرژن هایی که باعث پاسخ ایمنی بدن در افراد می شوند. معمولا در این زمینه تست های پوستی انجام می شود . این تست ها هزینه چندانی ندارند.
در زمان واکنش آلرژی سیستم ایمنی برای تلاش در محافظت از بدن ، آنتی بادی هایی به نام ایمونوگلوبین تولید می کند.
این آنتی بادی ها باعث می شوند برخی از سلول ها، مواد شیمیایی را وارد جریان خون کنند تا از بدن در مقابل آلرژن ها دفاع کنند. انتشار این مواد شیمیایی باعث واکنش آلرژیک می شود که می تواند روی ریه ها، چشم، بینی، گلو، پوست و دستگاه گوارش تاثیر بگذارد.
برخی الرژی ها آلرژی فصلی هستند و فقط در زمان های خاصی از سال اتفاق می افتند در نتیجه زمانی که فرد در آن محیط و هوای خاص قرار گیرد یا یک مواد غذایی حساسیت زا بخورد دچار واکنش آلرژیک می شود.
آلرژی ها معمولا ارثی هستند و از طریق ژن به کودکان انتقال می یابند. اما ممکن است یکی از فرزندانتان این آلرژی را داشته باشد و دیگری نه .
بیشتر کودکان حساسیت خاصی را به ارث نمی برند و معمولا احتمال ابتلا به آلرژی در آن ها وجود دارد. وظایف دکتر متخصص آلرژی کودکان را اینجا بخوانید.
3نوع اصلی تست پوستی آلرژی شامل :
در تست های الرژی خون دنبال مواد آنتی بادی هستیم. این تست ها برای کسانی انجام می شوند که اغلب نمی توانند تست های پوستی انجام دهند. رایج ترین این تست ها روش الایزا نام دارد که سطح خونی نوعی از آنتی بادی ایمنوگلوبین E نام دارد بررسی می شود ، این ماده ممکن است در پاسخ به آلرژن های خاصی در بدن تولید شود.سطح Ige در افرادی که آلرژی دارند یا اسم بالاتر از افراد عادی است و ملاکی برای تشخیص این افراد می باشد.
مواردی که تست های خونی به جای تست های پوستی به کاربرده می شوند :
تست های پوستی :
خطر اصلی در این تست واکنش آلرژیک شدید است که آنافیلاکسی نامیده می شود. علائم آن شامل : خارش ، تورم صورت یا کل بدن ، مشکلات تنفسی ، افت فشار خون که ممکن است باعث شوک شود. این واکنش ممکن است کشنده باشد و نیاز به مداخله اورژانس باشد.
مشکلات تست خون :
اسپیرومتری یا تست تنفس تستی رایج برای تشخیص آسم ، بیماری مزمن انسداد ریوی و در مواردی که سیستم تنفسی دچار مشکل شده باشد. در اسپیرومتری میزان هوایی که شما می توانید دم و بازدم کنید اندازه گیری می شود. همچنین سرعت عمل دم را مورد اندازه گیری قرار میدهند. مقادیر و اعدادی که نشان می دهند اگر پایین تر از حد متوسط باشد نشان می دهد ریه های شما عملکرد خوبی ندارد.
این تست در مواردی تجویز می شود که دکتر علائم مزمن ریوی را در شما دیده باشد. این موارد شامل :
پرستار برای این تست دستورالعمل هایی را به شما می گوید شما باید با دقت گوش کنید زیرا انجام نادرست این تست باعث می شود نتایج اشتباهی بدست آید. کلیپسی برای بستن راه های تنفسی شما روی بینی قرار میگیرد.
پرستار از شما می خواهد نفس عمیقی بکشید و برای چند ثانیه با قدرت در لوله هایی که به ماشین اسپیرومتری متصل هستند بدمید البته ممکن است برای چند ثانیه فرد سرگیجه بگیرد.
این تست باید حداقل سه بار انجام شود تا مطمئن شوید نتایج درست است . اگر پس از تست اولیه، پزشک داروی استنشاقی برای باز کردن ریه ها تجویز می کند باید 15 دقیقه صبر کنید و تست بعدی را جهت اندازه گیری جدید انجام دهید. پزشک می تواند نتایج بدست آمده را از هر دو مرحله اندازه گیری با هم مقایسه می کنند و به نتیجه بهتری می رسند.
همانطور که نمی توان کنترل یک بیمار فشار خونی را بدون استفاده از دستگاه فشار سنج متصور بود وجود یک دستگاه اسپیرومتر نیز جهت کنترل بیماری های تنفسی ضروری می باشد.
صحت اطلاعات کسب شده از اسپیرومتری به عواملی مانند کارکرد صحیح دستگاه، انجام صحیح مانورهای تنفسی و مقادیر طبیعی که پاسخ بیمار با آنها مقایسه و سنجیده می شود بستگی دارد.
نتیجه :
نتایج اسپیرومتری به تنهایی تشخیص قطعی و اختصاصی بیماری را مطرح نمی کند بلکه این نتایج در کنار شرح کامل و دقیق معاینات فیزیکی و اقدامات تکمیلی می تواند به تشخیص اختصاصی بیماری کمک کند و این نتایج باید توسط پزشک تفسیر گردد.
شما هم می توانید نظر خود را ارسال کنید.
نظرات کاربران