دوشنبه ۱۵ خرداد ۱۴۰۲

تست تنفس و آلرژی

تاریخ : 1398/06/05 تست تنفس و آلرژی

راهنمای کامل انجام تست تنفس و آلرژی

همه چیز درباره تست آلرژی

آلرژی یا حساسیت واکنش سیستم ایمنی بدن به موارد مختلف می باشد و برای افراد بی خطر است. موادی مانند برخی مواد غذایی ، گرد و غبار ، گرده گیاهان یا داروها که باعث واکنش آلرژیک می شوند . آلرژن نوعی آنتی ژن است که موجب واکنش غیرطبیعی و شدید سیستم ایمنی بدن می شود.

انواع تست الرژی

تست آلرژی شامل تست های پوستی و خونی است برای پیدا کردن مواد و یا آلرژن هایی که باعث پاسخ ایمنی بدن در افراد می شوند. معمولا در این زمینه تست های پوستی انجام می شود . این تست ها هزینه چندانی ندارند.

در زمان واکنش آلرژی سیستم ایمنی برای تلاش در محافظت از بدن ، آنتی بادی هایی به نام ایمونوگلوبین تولید می کند.

این آنتی بادی ها باعث می شوند برخی از سلول ها، مواد شیمیایی را وارد جریان خون کنند تا از بدن در مقابل آلرژن ها دفاع کنند. انتشار این مواد شیمیایی باعث واکنش آلرژیک می شود که می تواند روی ریه ها، چشم، بینی، گلو، پوست و دستگاه گوارش تاثیر بگذارد.

برخی الرژی ها   آلرژی فصلی هستند و فقط در زمان های خاصی از سال اتفاق می افتند در نتیجه زمانی که فرد در آن محیط و هوای خاص قرار گیرد یا یک مواد غذایی حساسیت زا بخورد دچار واکنش آلرژیک می شود.

 

آلرژی در کودکان :

آلرژی ها معمولا ارثی هستند و از طریق ژن به کودکان انتقال می یابند. اما ممکن است یکی از فرزندانتان این آلرژی را داشته باشد و دیگری نه .

بیشتر کودکان حساسیت خاصی را به ارث نمی برند و معمولا احتمال ابتلا به آلرژی در آن ها وجود دارد. وظایف دکتر متخصص آلرژی کودکان را اینجا بخوانید.

تست آلرژی کودکان

تست های پوستی :

3نوع اصلی تست پوستی آلرژی شامل :

  1. تست خراش پوستی : در این تست محلولی از مواد آلرژن احتمالی در پوست قرار می گیرد و با استفاده از خراش هایی این محلول ها در پوست جای میگیرند. اگر بعد از نجام این عمل پوست قرمز شود و یا دچار خارش به این معناست که نسبت به آن آلرژن واکنش نشان داده است. که در این حالت به آن واکنش مثبت می گوییم.
  2. تست پوستی اینترادرمال : در این تست ، مقدار کمی از ماده آلرژن به داخل پوست تزریق می شود. این تست زمانی انجام می شود که تست خراش نتیجه ای نداده باشد و هنوز هم به واکنش آلرژی در فرد مشکوک باشیم. این تست حساس تر است ولی در مواردی که فرد حتی آلرژی ندارد نیز ممکن است مثبت باشد.
  3. تست پوستی پچ : در این تست محلول آلرژن در پدی قرار داده می شود که برای 24 تا 72 ساعت روی پوست قرار میگیرد. این تست برای تشخیص نوعی اگزما به کار برده می شود.

تست های خون :

در تست های الرژی خون دنبال مواد آنتی بادی هستیم. این تست ها برای کسانی انجام می شوند که اغلب نمی توانند تست های پوستی انجام دهند.
رایج ترین این تست ها روش الایزا نام دارد که سطح خونی نوعی از آنتی بادی ایمنوگلوبین E نام دارد بررسی می شود ، این ماده ممکن است در پاسخ به آلرژن های خاصی در بدن تولید شود.سطح Ige در افرادی که آلرژی دارند یا اسم بالاتر از افراد عادی است و ملاکی برای تشخیص این افراد می باشد.

مواردی که تست های خونی به جای تست های پوستی به کاربرده می شوند :

  1. اگر سابقه آلرژی پوستی مثل اگزما وجود داشته باشد.
  2. فردی که نتواند دارویش را قطع کند این تست انجام می شود.
  3. اگر واکنش آلرژیک جدی یا آنافیلاکس وجود دارد.
  4. اگر تست های پوستی مثبت نسبت به بسیاری غذاها وجود داشته باشد می توان به نوع این غذاهای الرژی پی برد.

خطرات تست الرژی در هر دو روش :

تست های پوستی :

خطر اصلی در این تست واکنش آلرژیک شدید است که آنافیلاکسی نامیده می شود. علائم آن شامل : خارش ، تورم صورت یا کل بدن ، مشکلات تنفسی ، افت فشار خون که ممکن است باعث شوک شود. این واکنش ممکن است کشنده باشد و نیاز به مداخله اورژانس باشد.

مشکلات تست خون :

  1. ممکن است در محل نمونه گیری کبودی ایجاد شود که برای جلوگیری از ان بلافاصله پس از انجام تست محل را فشار دهید.
  2. در موارد کمی ممکن است رگ بعد از خون گیری ملتهب شد و معموا این حالت با کمپرس آب گرم بهبود پیدا می کند.
  3. در پی ادامه داشتن خونریزی اختلالات خون دهنده مطرح می شود زیرا داروهایی مانند آسپرین و داروهای رقیق کننده ممکن است شانس خونریزی را افزایش دهند.

 

همه چیز در مورد تست تنفس یا اسپیرومتری

اسپیرومتری یا تست تنفس تستی رایج برای تشخیص آسم ، بیماری مزمن انسداد ریوی و در مواردی که سیستم تنفسی دچار مشکل شده باشد.
در اسپیرومتری میزان هوایی که شما می توانید دم و بازدم کنید اندازه گیری می شود. همچنین سرعت عمل دم را مورد اندازه گیری قرار میدهند. مقادیر و اعدادی که نشان می دهند اگر پایین تر از حد متوسط باشد نشان می دهد ریه های شما عملکرد خوبی ندارد.

این تست در مواردی تجویز می شود که دکتر علائم مزمن ریوی را در شما دیده باشد. این موارد شامل :

  • آسم
  • بیماری مزمن انسدادی ریه
  • برونشیت مزمن
  • آمفیزم ریوی
  • فیبروز ریه

اعمالی که باید در انجام این تست انجام دهید :

پرستار برای این تست دستورالعمل هایی را به شما می گوید شما باید با دقت گوش کنید زیرا انجام نادرست این تست باعث می شود نتایج اشتباهی بدست آید.
کلیپسی برای بستن راه های تنفسی شما روی بینی قرار میگیرد.

پرستار از شما می خواهد نفس عمیقی بکشید و برای چند ثانیه با قدرت در لوله هایی که به ماشین اسپیرومتری متصل هستند بدمید البته ممکن است برای چند ثانیه فرد سرگیجه بگیرد.

این تست باید حداقل سه بار انجام شود تا مطمئن شوید نتایج درست است . اگر پس از تست اولیه، پزشک داروی استنشاقی برای باز کردن ریه ها تجویز می کند باید 15 دقیقه صبر کنید و تست بعدی را جهت اندازه گیری جدید انجام دهید. پزشک می تواند نتایج بدست آمده را از هر دو مرحله اندازه گیری با هم مقایسه می کنند و به نتیجه بهتری می رسند.

تست تنفس

اهداف تست تنفس چیست

  1. ارزیابی فعالیت پایه ریه
  2. به عنوان تست غربالگری و تشخیص زودرس بیماریهای ریه که فاقد علائم بارز می باشند.
  3. پیگیری برخی از بیماری ها و پاسخ به درمان
  4. ارزیابی کلی شدت بیماری های انسدادی و تحدیدی ریه

اندازه گیری های اسپیرومتری کلیدی شامل :

  • ظرفیت حیاتی اجباری : بیشترین مقدار هوایی که شما قادر هستید بعد از تنفس عمیق بدمید اگر عدد نشان داده شده کمتر از حد نرمال در fvc باشد نشان دهنده تنگی نفس است.
  • حجم اجبار بازدمی : حجم اجبار بازدمی این است که چه مقدار هوا می توانید از ریه ها در یک ثانیه بیرون بدمید . پایین بودن مقدار آن نشان دهنده انسداد قابل توجه می باشد.

در چه مواردی اسپیرومتری استفاده نباید شود :

  • فشار خون کنترل نشده
  • شک به وجود بیماری سل یا سایر عفونت های مسری
  • سابقه جراحی قفسه سینه
  • سابقه سکته قلبی
  • تنگی نفس شدید
  • خونریزی ریوی فعال
  • جراحی اخیر چشم یا گوش

همانطور که نمی توان کنترل یک بیمار فشار خونی را بدون استفاده از دستگاه فشار سنج متصور بود وجود یک دستگاه اسپیرومتر نیز جهت کنترل بیماری های تنفسی ضروری می باشد.

صحت اطلاعات کسب شده از اسپیرومتری به عواملی مانند کارکرد صحیح دستگاه، انجام صحیح مانورهای تنفسی و مقادیر طبیعی که پاسخ بیمار با آنها مقایسه و سنجیده می شود بستگی دارد.

عوامل مداخله کننده در انجام اسپیرومتری :

  • بیماری حاد یا سرماخوردگی در طی 3 روز گذشته
  • عفونت شدید تنفسیمثل آنفولانزا یا پنومونی طی 3 هفته گذشته
  • سیگار کشیدن در یک ساعت اخیر
  • استفاده از داروهای باز کننده برونش استنشاقی
  • عفونت یا مشکل گوش در 3 هفته گذشته

نتیجه :

نتایج اسپیرومتری به تنهایی تشخیص قطعی و اختصاصی بیماری را مطرح نمی کند بلکه این نتایج در کنار شرح کامل و دقیق معاینات فیزیکی و اقدامات تکمیلی می تواند به تشخیص اختصاصی بیماری کمک کند و این نتایج باید توسط پزشک تفسیر گردد.

 

 

اشتراک گذاری : 

شما هم می توانید نظر خود را ارسال کنید.


نظرات کاربران


معرفی بیماری های دکتر متخصص آلرژی، آسم و ایمونولوژی

آخرین مطالب پزشکی دکتر متخصص آلرژی، آسم و ایمونولوژی

  • آلرژی فصلی و علائم آن

    آلرژی فصلی و علائم آن

    همزمان با بلند شدن روز و گرم شدن هوا و پایان فصل سرما خوردگی ، با مشکل دیگری رو به رو می شویم . به فصل آلرژی خوش آمدید . با توجه به آمار مراکز کنترل و پیشگیری از بیمار

آخرین مقالات پزشکان دکتر متخصص آلرژی، آسم و ایمونولوژی