جمعه ۳ بهمن ۱۳۹۹
غدد لنفاوی غددی کوچک و استخوانی در بدن هستند. این غدد جزئی از سیستم لنفاوی هستند که مایع سیال (مایع لنفاوی) را با خود حمل می کنند و مواد را بین بافت های بدن و جریان خون پخش می کنند. سیستم لنفاوی یکی از مهم ترین بخش های سیستم ایمنی بدن و سیستم دفاعی بدن در برابر بیماری ها است. غدد لنفاوی، مایع لنفاوی را هنگام عبور از خود فیلتر می کند، باکتری ها و ویروسها و سایر اجزای خارجی به نام کیست های لنفاوی که توسط سلول های سفید خون نابود شده اند را از آن جدا می کند. غدد لنفاوی ممکن است تنها باشد یا به صورت گروهی باشد. اندازه ی آن ممکن است خیلی کوچک و اندازه ی سرسوزن باشد یا خیلی بزرگ و اندازه ی زیتون باشد. گروه های غدد لنفاوی را می توان در گردن، کشاله ران و زیر بازوها احساس کرد. بیشتر غدد لنفاوی موجود در بدن را نمی توان احساس کرد.
معمولا غدد لنفاوی در یک بخش از بدن به دلیل صدمه، ضربه، عفونت و یا گسترش تومور در نزدیک این غدد، متورم می شوند. این تورم غدد میتواند کمک کند تا مشکل بوجود آمده را برطرف کنیم. غددی که در طرف دیگر گردن و زیر فک و یا پشت گوش قرار دارند معمولا در هنگام گلو درد یا سرماخوردگی ورم می کنند. این غدد همچنین به دلیل ضربه مانند بریده شدن و یا زمانی که یک تومور نزدیک آنها یا در اطراف شان در حال رشد است و یا در هنگام بروز عفونت در دهان، سر و گردن ممکن است متورم شوند. غددی که در زیر بغل هستند ممکن است به دلیل ضربه، عفونت بوجود آمده در دست و بازوها متورم شوند. یکی از موارد کمیاب ورم زیر بغل ممکن است سرطان سینه یا غده مرکب از بافت لنفاوی باشد. غدد لنفاوی موجود در کشاله ران ممکن است در اثر ضربه، عفونت در پاها، کف پا ، ران و کشاله ران یا دستگاه تناسلی متورم شوند. در موارد نادر سرطان بیضه، تومور سیاه رنگ قشر عمیق پوست ممکن است سبب بروز تورم در غدد این ناحیه شوند. غددی که در بالای ترقوه قرار دارند ممکن است در اثر وجود عفونت یا تومور در ناحیه ی شش ها، سینه، گردن و یا شکم متورم شوند. معمولا نقاطی که بیشتر غدد در آن ها متورم می شوند شامل گردن، کشاله ی ران و زیر بغل می باشد.
وقتی غدد لنفاوی در دو ناحیه یا بیشتر متورم شوند به این پدیده آماس غدد لنفاوی می گویند. این آماس ممکن است به دلایل زیر ایجاد شوند:
بیماری های ویروسی مانند سرخک، سرخچه، آبله مرغان و یا گوشک.
بیماری های مانند تب، ورم گلو و خستگی یا ویروس سیتومگالو که یک ویروس عفونتی است که سبب بروز علائم مشابه می شود.
بیماری های باکتریایی مانند گلودرد میکروبی یا عفونت باکتریایی نوعی کنه پخش می شود.
اثرات جانبی داروی استفاده شده جهت جلوگیری از حملات مختلف به نام فنی توئین.
اثرات جانبی واکسن سرخک، سرخچه و آبله.
سرطان هایی از قبیل سرطان خون، بیماری هوچکین.
سندرم کمبود ایمنی بدن که بعد از ورود ویروس اچ آی وی یا ایدز در بدن ایجاد می شود. این ویروس به سیستم ایمنی بدن حمله می کند و برای بدن بسیار دشوار است تا با این عفونت ها و بیماری ها مبارزه کند.
سیفیلیس که نوعی عفونت مقاربتی محسوب می شود ممکن است موجب تورم غدد لنفاوی شوند.
درمانی که برای این کار در نظر گرفته می شود معمولا بر روی درمان علل ایجاد این تورم تمرکز می کنند. برای مثال عفونت باکتریایی ممکن است با آنتی بیوتیک درمان شود در حالیکه عفونت های ویروسی معمولا خودشان خود به خود درمان و رفع می شوند. اگر با وجود تورم، مضنون به وجود سرطان باشیم برای تشخیص آن ممکن است بافت برداری یا بیوپسی انجام شود. هر گونه تورم در غدد لنفاوی که خود به خود از بین می رود و یا اندازه اش مثل سابق می شود بخصوص غدد درون دهان، که در این صورت باید به متخصص غدد مراجعه و مشورت کنیم.
ممکن است تورم غدد لنفاوی مدت ها باقی بماند و یا خیلی زود بعد از بروز عفونت تورم آن بخوابد. همچنین این شرایط در کودکان نیز می تواند صادق باشد یعنی تورم غدد ممکن است خیلی زود بر طرف شود اما ممکن است تا هفته ها در محل قابل دیدن باشد.
علائم حمله قلبی و نشانه های پرخطر را همیشه به یاد داشته باشید. به یاد داشته باشید تنها پنج دقیقه بعد از شروع علائم زمان دارید و میتوانید با اورژانس تماس بگیرید. در مورد علائم هشدار دهنده با خانواده و دوستانتان صحبت کنید و آنها را از این علائم باخبر کنید و اهمیت تماس با اورژانس را حتما به آنها یادآور شوید. فاکتورهای پرخطر را بشناسید و راهکارهای کاهش آنها را بیاد داشته باشید. یک برنامه از وضعیت فعلی تان مانند حساسیت ها و داروهای مصرفی تان، شماره پزشکتان و افرادی که میتوانند شما را به بیمارستان برسانند تهیه کنید تا در هنگام بروز علائم از آن استفاده شود و این اطلاعات را در کیف پولتان قرار دهید. همیشه سعی کنید همراه با فردی باشید تا در مواقع اضطراری بتواند فورا شما را به بیمارستان برساند.
منبع: webmd.com
لیست پزشکان پربازدید
شما هم می توانید نظر خود را ارسال کنید.
نظرات کاربران