پنج شنبه ۳ فروردین ۱۴۰۲

زوج درمانگر

تاریخ : 1398/05/28 زوج درمانگر

یکی از بیشترین مراجعات به متخصصان بهداشت روانی مشکلات مربوط به ازدواج و روابط عاطفی است و اغلب خانواده درمانگران با زوج ها کار می کنند و اصطلاح زوج درمانی به تدریج جایگزین اصطلاح قدیمی از ازدواج می شود.

زوج درمانی یک روش مناسب برای حفظ رابطه بین زوجین می باشد. حفظ بنیان خانواده اهمیت زیادی دارد و باید به هر نحوی که می شود از آن مراقبت کرد .

توجه به این موضوع که در هر خانواده ای مشکلاتی وجود دارد که اگر حل نشود ممکن است مشکلات متعددی را به همراه داشته باشد. ارگان هایی در هر کشور هستند که راه هایی برای درمان و از بین بردن مشکلات متعدد خانواده سرلوحه خود قرار می دهند .

زوج درمانگر به مشکلات رابطه بین دو نفر می پردازد و باعث می شود تا این مسائل راحت تر و موثرتر حل شوند. هنگامی که این کار انجام می شود خود به خود مشکلات موجود در زندگی نیز عوض می شود و زندگی شور و نشاط اولیه ی خود را باز می یابد .

زوج درمانی چیست ؟

زوج درمانی در اصل یک نوع روان درمانی است که در ان درمانگر که روانشناس یا مشاور خانواده و ازدواج است و تجربه بالینی دارد با زوج ها کار می کند.

این درمانگر به زوج ها کمک می کند تا وقتی در یک رابطه عاطفی هستند نگرش درستی نسبت به اون رابطه داشته باشند و اختلافات خود را حل و فصل کنند و میزان رضایت خود از رابطه را با استفاده از انواع مداخلات درمانی بهبود بدهند.

مشکلات متداولی که می توان از روان درمانی رابطه زوجین استفاده کرد عبارتند از :

  1. نارضایتی از رابطه جنسی دو طرف
  2. ناتوانی در مدیریت خشم و روابط با همسر و فرزندان
  3. بازسازی رابطه ای که دچار آسیب خیانت شده
  4. عدم تفاهم و درک متقال همسر
  5. اختلافات خانوادگی و اختلاف با خانواده همسر
  6. از بین بردن مشکلاتی مانند دروغگویی ،عصبانیت و عدم درک متقابل

زوج درمانی ممکن است به وسیله روانپزشکان ، روانشناسان ، مددکاران اجتماعی بالینی ، پرستاران روانپزشکی و خانواده درمانگرانی که دوره های مخصوص این کار را دیده اند و تحت نظارت برای انجام آن تعلیم یافته اند ، انجام شود.

درمانگران به زوجین کمک می کنند که زندگی مشترکشان را مورد بررسی قرار دهند و تصمیم بگیرند که چه تغییراتی لازم است.

مراحل زوج درمانی به شرح زیر است :

  1. تمرکز روی یک مشکل خاص
  2. مشارکت فعال درمانگر در روند درمان زوجین
  3. مداخلات درمانی مبنی بر راه حل و برمحور تغییر از همان ابتدای درمان
  4. تعیین اهداف واضح و مشخص برای درمان

زوج روان درمانگر

زوج درمانی برای چه افرادی مناسب می باشد ؟

زن و شوهر ممکن است در طی دوران زندگی به درمانگر نیاز داشته باشند.

برخی اوقات دو طرف با هم مشکلاتی دارند که اگر یک واسطه بین آنها باشد و با آنها صحبت کند دو طرف متوجه می شوند که انقدری از دست هم ناراحت نیستند که باهم قهر باشند و یا رابطه خوبی با هم نداشته باشند.

اما مشکل اینجاست که در زمان ناراحتی زوجین با یکدیگر صحبت نمی کنند و از دست یکدیگر به شدت ناراحت می شوند. زوج درمانی در اصل کاری می کند تا طرفین احساسات خود را بیان کنند و به طرف مقابل انتقال دهند.

گاهی اوقات این مشکل به وجود می آید که بر اثر لجبازی های بی جا و غرور رابطه ها روز به روز با مشکلات بیشتری مواجه می شود و ممکن است رابطه شان بهم بخورد و منجر به طلاق شود.

به همین دلیل زوجین زمانی که احساس کردند در رابطه با همسرشان دچار اختلال شده اند و شور اولیه زندگی را دیگر ندارند بهتر است از زوج درمانی استفاده کنند.


مقاله پیشنهادی :  مشاوره بحران بعد از طلاق

چه زمانی به زوج درمانی نیاز داریم ؟

بی اعتمادی :

یکی از شایع ترین مکلاتی که زوجین بابت حل ان به مشاوره رجوع می کنند از بین رفتن اعتماد بین انهاست. این بی اعتمادی شاید نتیجه رفتاری باشد که از طرفین سرزده است مانند آنکه یک نفر سومی وجود داشته ، در مسائل مالی دروغ هایی شنیده شده یا خیانت و رابطه با فردی خارج از رابطه بوده باشد.

در این گونه بی اعتمادی ها در صورتی که هر دو طرف بتوانند آسیب پذیری های خود را به راحتی بیان کنند راحت تر خواهد بود.

ارتباط ضعیف :

شاید احساس درک نشدن و نادیده گرفتن مشکل زندگی شما باشد زیرا شما نمی توانید شریکتان را درک کنید .

از این رو مهم ترین نتیجه زوج درمانی افزایش کیفیت برقراری ارتباط و فهم متقابل می باشد. زیرا در این روش یاد می گیرید یکدیگر را بیشتر بفهمید ، بهتر درک کنید و رابطه بهتری را رقم بزنید.

تکرار مشاجره :

بعضی زوجین هستند که محوریت زندگیشان بر محور مشاجره است شاید بیشتر مشاجره های کوچک و جزئی باشند یا حتی خیلی بزرگ که احساس بدی را از خود به جا بگذارند.

این مشاجرات حتی اگر یک نفر شما را درگیر کند باز هم می تواند نتایج ویرانگری در طولانی مدت داشته باشد.

نمی دانید کجای رابطه مشکل دارید :

درست مانند درمان فردی ، زوج درمانی هم گاهی نه تنها برای ارائه راه حل بلکه برای فهمیدن و شناختن مشکل کمک کننده می باشد. مثلا مشکلاتی مثل اینکه دیگر با همسرتان احساس راحتی ندارید و یا تغییراتی رخ داده که قادر به توصیف آن نیستید.

اما این را بدانید که این دلایلی بر وجود فرد سوم نیست و باید به کل رابطه رسیدگی شود و از زوج درمانگر کمک بگیرید.

یک الگوی مخرب گیر کرده اید :

عادت ها والگوهای بد مخرب زیادی هستند که ممکن است در زندگی روزمره خود گرفتار آن ها شوید از عادات غذایی تا خواب نامناسب ، برخورد غلط با خانواده ها و ... یک الگوی نامناسب حتی می تواند این باشد که یک نفر از شما همیشه به عنوان سنگ صبور استفاده می کند اما خودش همدلی و درد و دل را گوش نمی دهد.

هر چه این الگوهای مخرب ریشه در گذشته داشته باشند انرزی و زمان بیشتری برای حل شدن احتیاج پیدا می کنند.

کاربرد زوج درمانی :

بدون شک کارها و راهکارهایی که زوج درمانگر به شما آموزش می دهد می تواند تاثیر مثبتی بر زندگیتان داشته باشد و راهی باشد تا دوباره به خانواده برگردانده شود و به سوی خوشبختی برود.

امروزه دیگر حل مشکلات به سادگی گذشته نیست و استفاده از زوج درمانی می تواند در هر زمانی که احساس کردید دیگر زندگیتان مانند قبل نیست به شما کمک کند و بهترین راهکار را به شما بگوید.

این کار حتی به زوجین برای تعامل با فرزندانشان نیز یاری می کند و کمک می کند تا فرزندان نیز زندگی شادتری را تجربه کنند.

مشاوره زوج درمانی

شیوه های مورد استفاده در زوج درمانی :

  • نظریه سیستم خانواده :

این نظریه بر الگوهای ارتباط ، کنش و واکنش که محیط خانواده را ایجاد و تقویت می کنند تاکید دارند.

زوج ها شاید نااگاهانه برای خود قواعدی تعیین کرده باشند که به آنها درست عمل نمی کنند و یک درمانگر به آنها کمک می کند تا از وجود این الگوها مطلع شوند و آنها را تغییر بدهند.

  • زوج درمانی رفتاری :

این رفتار درمانی سه مدل به زوج ها کمک می کند :

تبادل رفتاری ، تعلیم دادن ارتباط و آموزش مشکل گشایی. در تبادل رفتاری به هر یک کمک میشود تا یک تغییر مطلوب در رفتار طرف مقابل را تعیین کند و طرفین موافقت می کنند با یکدیگر همکاری دو جانبه داشته باشند.

تعلیم ارتباط به طرفین یاد می دهد چگونه به حساسیت یکدیگر گوش دهند و نیازهایشان را بدون اتهام به یکدیگر بیان کنند و در مشکل گشایی زوج می آموزد چگونه موضوعاتی را که تعارض ایجاد می کنند را شناسایی کرده و راه حل های اختصاصی را پیدا کنند و به مذاکره و مصالحه بپردازند.

  • زوج درمانی با تمرکز عاطفی :

زوج درمانی عاطفی نوع دیگری از درمان است که از روان درمان و نیز نظریه سیستم های خانواده الهام میگیرد و بیش از رفتار بر عواطف تمرکز دارد.

  • زوج درمانی روان پویشی :

در این روش معتقدند شیوه ای که زوج های بزرگسال با یکدیگر رفتار می کنند به شدت تحت تاثیر الگوهایی است که در دوران کودکی آنها تثبیت شده است.

یعنی همان درس هایی که اغلب به صورت ناخودآگاه در خانواده هایی که در آن بزرگ شده اند به آنها آموخته اند.
 

اشتراک گذاری : 

شما هم می توانید نظر خود را ارسال کنید.


نظرات کاربران


معرفی بیماری های روانشناسی و مشاوره

آخرین مطالب پزشکی روانشناسی و مشاوره