سه شنبه ۷ آذر۱۴۰۲

متخصص اطفال

تاریخ : 1398/07/16 متخصص اطفال

پزشک متخصص اطفال سلامت کودک خردسال را مدیریت می کند که شامل موارد فیزیکی ، رفتاری و سلامتی روانی کودک می باشد.

متخصص اطفال یکی دیگر از شاخه های پزشکی می باشد و به صورت تخصصی به موارد مربوط به رشد و بیماری های اطفال می پردازد و خانواده را از مراجعه به هر نوع پزشک بی نیاز می کند.

متخصص اطفال :

بالا بردن آگاهی از اینکه بیماری های کودکان با بزرگسالان متفاوت است نقش عمده ای در تخصصی شدن این رشته پزشکی دارد و پزشکان متوجه این موضوع شدند که واکنش اطفال به بیماری و داروها به سن آنها بستگی دارد.

فیزیولوژی بدن کودکان با بزرگسالان متفاوت است به طوری که شاید مقدار مصرف مواد غذایی مسموم در بزرگسال تنها باعث استفراغ او شود اما در کودک خطرات جانبی جبران ناپذیری داشته باشد زیرا کودک سیستم دفاعی ضعیف تری دارد.

پزشکی کودکان در ایران اولین بار چه زمانی تشکیل شد ؟

آموزش پزشکی کودکان اولین بار در دانشگاه تهران در سال 1320 تشکیل شد و فعالیت های آموزشی و پژوهشی خود را در سطح دوره عمومی پزشکی آغاز نموده اند.

همچنین آموزش تخصصی رشته کودکان از سال 1348 با تاسیس اولین بیمارستان تخصصی کودکان در تهران آغاز شد و اولین گروه در سال 1350 با مدرک متخصص اطفال از این دانشگاه فارغ التحصیل شدند.

دکتر کودکان

کار متخصص اطفال :

متخصصان اطفال با ارائه مراقبت های جسمی ، روحی و عاطفی به بیماران خود ، با سلامتی کودکان ، نوزادان و حتی نوجوانان سر و کار دارند.

آن ها برای بدست آوردن اطلاعات مربوط به وضعیت پزشکی بیمار آزمایش های تشخیصی را انجام می دهند و برای درمان بیماری ها ، اختلالات و اسیب ها ، معالجه و دارو و همچنین واکسن را انجام می دهند.

این متخصصین خانواده را در مورد رژیم های غذایی ، بهداشت و پیشگیری از بیماری راهنمایی و هدایت می کند.

کارهایی که پزشک متخصص برای مراقبت از اطفال انجام می دهد شامل :

  1. معاینه فیزیکی اطفال
  2. واکسن زدن به کودکان
  3. اطمینان از روند رشدی و سلامت رفتاری کودک
  4. پاسخ دادن به سوالات والدین در ارتباط با حوزه رشد و پیشرفت کودکان
  5. ارائه اطلاعات کافی در خصوص تغذیه ، نیازهای ایمنی و سلامت کودکان به والدین
  6. شناسایی و درمان بیماری ها ف عفونت ها ، مصدومیت ها و سایر مشکلات

پزشک متخصص کودکان

چرا باید به متخصص کودکان مراجعه کنید ؟

تخصص اطفال یا پزشکی کودکان از شاخه های اصلی پزشکی است و نیاز والدین را به مشاور رشد کودک رفع می کند. با تامل در خصوص سلامت کودک و نیاز به شناخت تخصصی بیماری های آنها متوجه می شوید که کودکان نیاز دارند تا به متخصص خودشان رجوع کنند.

ویژگی ها و وظایف متخصص کودکان چیست؟

متخصص اطفال و متخصص نوزادان به تشخیص ، درمان و مراقبت خاص کودکان می پردازد و در این موارد تحصیلات خود را گذرانده است. بهتر است حتما کودکان خود را پیش متخصصین مربوطه ببرید زیرا آنها با کودکان زیادی سر و کار داشته اند و مهارت بیشتری برای تشخیص بیماری ها دارند.

از آنجایی که نوزاد و کودک نمی تواند در ارتباط با درد و بیماری خود با کسی حرف بزند پزشک باید از روی علائم بیماری بتواند مشکل او را تشخیص دهد و درمان را شروع کند .

متخصص اطفال

از مهم ترین ویژگی های متخصص کودک :

کودکان در کل از پزشک می ترسند پس دکتر باید رفتار خوبی با او داشته باشد و نباید بداخلاق و کم صبر باشد. کودکان ممکن است در هنگام مراجعه گریه کنند و بعد از مدتی آرام بگیرند و پزشک باید با صبر و حوصله به کار خود ادامه دهد و در صورت بی قراری کودک عصبی نشود.

متخصص کودک باید برای او یک پرونده تشکیل دهد و تمام اطلاعات او مانند قد ، وزن ، جنسیت، سن و .. را در آن درج کند. همچنین نوع بیماری ، مرحله درمان و وضعیت بیمار را باید در ان ذکر کند.

زیرا ممکن است کودک نیاز داشته باشد تا به یک پزشک متخصص دیگری مانند دندان پزشک ، ارتوپد و ... مراجعه کند به همین دلیل نیاز است تا دکتر وضعیت او را به صورت دقیق در هر مرحله تکمیل کند تا پزشک دیگر در هر زمان از وضعیت سلامتی او مطلع باشد.

در صورت نیاز به بستری شدن متخصص باید مانند یک مشاور در کنار بیمار حضور داشته باشد.

متخصصین کودک باید یک رژیم غذایی برای او تعریف کنند. کودکی که به هر دلیلی دچار سوء هاضمه شده باشد و یا به چاقی مفرط دچار شده باشد باید به متخصص مراجعه و با استفاده از یک برنامه غذایی درست وزن کودک را به حد نرمال خود برساند.

در نهایت پزشک می تواند در زمینه بهداشت کودک نیز کمک کننده باشد به عنوان مثال شاید کودک تازه متولد شده به لباس هایش حساسیت پوستی داشته باشد که در این زمینه نیز پزشک می تواند کمک کند.

شاخه های تخصص کودکان :

رشته های فوق تخصصی کودکان که در ایران وجود دارد شامل :

  1. بیماری های کلیوی کودکان یا در اصل نفرولوژی اطفال
  2. بیماری های خونی اطفال
  3. بیماری های عفونی کودکان
  4. بیماری های قلب کودکان
  5. بیماری گوارش کودکان
  6. بیماری های ریه کودکان
  7. بیماری های اعصاب کودکان
  8. بیماری آلرژی کودکان

فوق تخصص اطفال

در کنترل ها و چک آپ های متخصص اطفال چه اتفاقی می افتد ؟

پزشک قد ، وزن و رشد کودک را در این چکاپ ها بررسی می کند . او بینایی و شنوایی کودک را تست می کند ، واکسیناسیون های لازم را انجام می دهد و اطمینان پیدا می کند که قلب و ریه او به درستی کار می کند.

از دیگر کارهایی که یک متخصص انجام می دهد :

مراقبت از پوست کودک : علاوه بر جلوگیری از سوختن در برابر افتاب ، در آب و هوای خشک مرطوب ماندن پوست نیز مهم است.که پزشک در این ارتباط نیز به شما کمک می کند.

سلامت روانی : در این جلسه در ارتباط با هر نوع مشکل روانی از جمله پیش فعالی و یا افسردگی کودک صحبت می شود .

الگوهای فعالیتی و خواب و رفتار : اگر نگرانی هایی دارید انها را یاد داشت کنید و در طی مراجعه کودک تا پزشک خود بپرسید.

تب : شاید تنها چیزی که بیش از تب در کودکی رایج می باشد تب ترس است. زمانی که دمای بدن کودک شما بالا می رود نشانه این است که بدن می خواهد با عفونت های ویروسی مبارزه کند. عفونت در کودکان می تواند نشانه ای از بیماری هایی مانند مننژیت یا ذات الریه باکتریایی و ... باشد.

 

مقاله پیشنهادی : روانشناس کودک

در صورتی که کودک شما بیش از سه ماه دارد در این شرایط به پزشک او خبر دهید :

  1. مشکل در تنفس
  2. گوش درد
  3. درد در حین ادرار
  4. گرفتگی بینی بیش از 10 روز

محل کار یک متخصص اطفال :

متخصصان اطفال می توانند در جاهای مختلف مانند بیمارستان ها ، مطب های خصوصی ، سازمان های حفظ سلامت ، کلینیک های بهداشت عمومی ، مدارس و ... کار کنند. آنها بیشتر به عنوان کارمندان مطب های پزشکی گروهی کار می کنند.

مطب ها و اتاق های معاینه کودکان معمولا به کتاب های کودکان ، اسباب بازی ها و ... مجهز شده اند تا آنها را در طول دوره انتظار سرگرم کند و حواس آنها را پرت کند.

البته گاهی ممکن است به همین راحتی نباشد و در بین آنها کودکان سرکش ، بی قرار و هیستریک هم وجود داشته باشند که اغلب از روش های پزشکی ترسیده اند. پس پزشک باید نهایت صبر و شکیبایی را با او داشته باشد زیرا این طب بسیار حساس و با ارزش می باشد.

 

اشتراک گذاری : 

شما هم می توانید نظر خود را ارسال کنید.


نظرات کاربران


معرفی بیماری های دکتر کودکان

آخرین مطالب پزشکی دکتر کودکان

آخرین مقالات پزشکان دکتر کودکان