پنج شنبه ۲۰ مرداد ۱۴۰۱
کولونوسکوپی روشی برای مشاهده قسمت های داخلی روده ی بزرگ و راست روده و تشخیص و غربالگری هرگونه مشکل و بیماری را در ناحیه مورد نظر امکان پذیر می سازد. کولونوسکوپی به وسیله کولونوسکوب که دستگاهی دارای لوله ای بسیار باریک و انعظاف پذیر به طول 150 سانتی متر است و دوربینی کوچک با قطر1 سانتی متر در سر آن انجام می شود.
سرطان روده یکی از شایع ترین سرطان ها در میان مردان و زنان است و می تواند چندین نفر از اعضای خانواده را نیز به آن مبتلا کند و پزشک می تواند با انجام کولونوسکوپی انواع بیماری های روده را تشخیص دهد.
از طریق وارد کردن این لوله به داخل مقعد می توان تصاویر واضح و دقیقی از دیواره های داخل راست روده و روده ی بزرگ بر روی مانیتور دستگاه مشاهده کرد و از این طریق هر نوع زخم ، التهاب ، پولیپ ، تومور و سرطان روده را تشخیص می دهند یا اگر نیاز به بیوپسی و نمونه برداری باشد به راحتی از دیواره ی روده به وسیله ی کولونوسکوپ نمونه گرفته می شود و حتی می شود به وسیله کولونوسکوپ پولیپ ها را به طور همزمان با انجام کولونوسکوپی از روده بیمار بیرون آورد.
مدت زمان انجام کولونوسکوپی 20 الی 60 دقیقه می باشد اما تمامی مراحل کار از ورود تا خروج معمولا چند ساعت طول می کشد و حتی این کار گاها ممکن است به 5 ساعت نیز برسد. همچنین انجام کولونوسکوپی در مردان و زنان یکسان است .
کارهایی که قبل از کولونوسکوپی باید انجام داد؟
معمولا پزشکان دستورالعملی برای بیماران می نویسند تا بیمار برای انجام این کار آماده شود . همه جامدات باید از بدن بیمار با یک رژیم غذایی مایع از یک تا سه روز قبل خارج شوند و بیماران از خوردن نوشیدنی های قرمز و بنفش رنگ خودداری کنند. مایعاتی که بیماران می توانند مصرف کنند عبارتند از :
شب قبل از انجام کولونوسکوپی باید از شیاف یا تنقیه استفاده شود یا حتی می توانند از داروهای مسهل کننده استفاده کنند که معمولا به صورت قرص یا پودر محلول در آب است.
همچنین بیمار باید درباره داروهایی که استفاده می کند با پزشک خود مشورت کنند داروهایی مانند آسپیرین ، داروهای آرتروز ، داروهای دیابت ، ویتامین های حاوی آهن و ... .
به هنگام تخلیه روده نکاتی را باید رعایت کنید :
قبل از آغاز کولونوسکوپی مایعات وریدی و داروهای آرام بخش به بیمار تزریق می شود تا شما شرایط آرامی را داشته باشید. میزان نبض ، فشار خون و تنفس شما توسط دستگاه چک می شود و شما باید به آرامی به سمت چپ خود دراز بکشید.
دستگاه کولونوسکوپ از یک لوله باریک و انعطاف پذیر ساخته شده است که در قسمت سر ان دوربینی بسیار ریز قرار گرفته است و می تواند تصاویری بسیار دقیق و واضح همانند میکروسکوپ به ما ارئه دهد. این لوله بیشتر از 1.5 سانتی متر طول دارد و به آسانی داخل روده شما حرکت می کند و تصاویر را بر روی مانیتور نمایش می دهد.
لوله کولونوسکوپ به آرامی وارد مقعد می شود و بدون آنکه دردی حس کنید به آرامی در آن حرکت می کند و هنگامی که به سر روده ی بزرگ رسید شما به آرامی به پشت دراز بکشید تا پزشک بتواند تصاویر دقیقی از روده ی شما را مشاهده کند و اگر مشکلی وجود داشت آن را بررسی کند.
عوارض کولونوسکوپی بسیار نادر است و این فرآیند معمولا اثر و عوارض خاصی از خود بروز نمی کند اگر این عمل به دست فرد ناواردی انجام شود احتمال سوراخ شدن و پارگی روده ها وجود دارد اما این اتفاق به ندرت ایجاد می شود.
پولیپ ها ضایعاتی غیر طبیعی در دیواره روده بزرگ هستند که اندازه آنها از یک نقطه کوچک تا چند اینچ متغیر است. اکثر این پولیپ ها خوش خیم هستند اما پزشک نمی تواند تنها از روی ظاهر خوش خیم بودن انها را تعیین کند.
برای همین منظور پزشک پولیپ های خارج شده را برای آزمایش دقیق تر به آزمایشگاه پاتولوژی می فرستد اما با این برداشتن پولیپ روده می توانند زودتر سرطان روده را تشخیص دهند و حتی از آن پیشگیری کنند.
پولیپ هایی که ریز هستند ممکن است توسط سوزاندن از بین بروند اما پولیپ های بزرگتر با روشی به نام پولیپکتومی برداشته می شوند برای این کار پزشک سیم حلقه مانندی را از طریق کولونوسکوپ وارد می کند و از طریق جریان الکتریکی پولیپ را از دیواره روده جدا می کند.
شما در هنگام انجام این کار دردی را احساس نمی کنید. 1% ممکن است زمان برداشتن پولیپ ها خونریزی و یا سوختگی دیواره روده پیش بیاید که در این زمان عمل جراحی واجب است.
با پیشرفت علم در پزشکی دانشمندان توانسته اند تکنولوژی و فناوری های فوق العاده ای را به فرآیند کولونوسکوپی اضافه کنند. در این پیشرفت علمی بیشترین توجه به تشخیص بهتر و دقیق تر ضایعاتی است که تشخیص آنها دشوار می باشد و بسیار ریز هستند.
از دیگر اتفاقاتی که در این روش افتاده است می توان به :
شما هم می توانید نظر خود را ارسال کنید.
نظرات کاربران
بر اساس نتایج یک مطالعه جدید که در مجله داروشناسی و دارودرمانی منتشر شده است، کسانی که مرغ و ماهی بیشتری مصرف میکنند، کمتر از سایرین در معرض ابتلا به سرطان کبد قرار خواهند داشت. در این مطالعه، محققان به بررسی مجموعهای از مطالعات پیشین پرداختند که در حد فاصل سالهای 1956 و 2013 منتشر شده بود. نتایج نشان داد افرادی که گوشت سفید بیشتری میخورند، 22 تا 31 درصد کمتر از سایرین در معرض خطر ابتلا به سرطان کبد قرار دارند.
هنگامی که دچار یبوست می شویم چه راه و روشهای درمانی می توانند به ما کم کنند و باعث رفع آن می شوند چه کارهایی به ما در این زمینه کمک می کنند یبوست می تواند ریشه در فشار به ناحیه کمر درطول روز، خواب نا آرام شب، و حتی جوش های روزهای بعد داشته باشد. اما به خاطر داشته باشید که تمامی این موارد می تواند با کمک توصیه های تخصصی زیر برطرف گردد. توصیه هایی که با پیشگیری از مشکلات آتی، به شما آرامش خاطر می دهد.