شنبه ۶ مرداد ۱۴۰۳

کاشت حلزون و تکنولوژی کاشت حلزون

تاریخ : 1397/11/24 کاشت حلزون و تکنولوژی کاشت حلزون

کاشت حلزون و تکنولوژی کاشت حلزون

کاشت حلزون یک وسیله ی پزشکی الکترونیکی است که به عنوان بخشی از عضو آسیب دیده ی گوش داخلی عمل می کند و کار آن انتقال امواج صوتی به مغز است. در واقع در کاشت حلزون با تحریک مستقیم عصب شنوایی، صداها به مغز جاییکه قرار است تفسیر شوند منتقل می شوند.

 

کاشت حلزون چیست؟

حلزون یک دستگاه الکترونیکی پزشکی است که عملکرد عضو آسیب دیده در گوش داخلی را انجام می دهد و جایگزین آن عضو داخلی می شود. کاشت حلزون به عنوان یکی از پیشرفت های بزرگ در علم پزشکی، یک راهکار درمانی مناسب برای بسیاری از افراد با افت شنوایی های شدید تا عمیق بویژه عمیق محسوب می­شود. در افراد با دستگاه شنوایی هنجار، صدا از طریق کانال گوش خارجی و عبور از گوش میانی، وارد گوش داخلی می­شود. سلول های مویی حسی[1] درون حلزون ارتعاش های صوتی دریافت شده را به پالس های عصبی تبدیل می­کنند و این پالس ها از طریق عصب شنوایی به قشر شنوایی منتقل می­شوند. کاشت حلزون دارای یک جزء بیرونی است که شبیه سمعک است و پشت گوش قرار می گیرد و یک جزء داخلی که درون استخوان گیجگاهی با عمل جراحی کار گذاشته می شود. بخش بیرونی از سه قسمت تشکیل شده است که عبارتند از میکروفون برای دریافت صدا، پردازشگر گفتار برای تحلیل اطلاعات و رمزگذاری اصوات به کدهای دیجیتالی و قسمت مغناطیسی که کدهای دیجیتالی را از طریق رابط پوستی با استفاده از فرکانس رادیویی به بخش درونی منتقل می کند. بخش داخلی هم شامل دو قسمت دریافت کننده محرکات[2]، که اطلاعات بخش بیرونی را بعد از دریافت و رمزگشایی به آرایه الکترودی منتقل می کند و آرایه الکترودی، که هسته دستگاه محسوب می شود و شامل یک حامل سیلیکونی منعطف با تعداد متغیری از الکترودهاست. آرایه الکترودی از طریق جراحی درون حلزون در مجرای حلزونی[3] قرار می­گیرد و به صورت مستقیم باقیمانده الیاف اعصاب شنوایی را تحریک می­کند. پروتزهای کاشت حلزون که رسماً در سال 1984 توسط سازمان غذا و دارو ایالات متحده آمریکا[4] تایید شد، در حال حاضر توسط پنج شرکت سازنده شامل Advanced Bionic - Cochlear و Med-EL در کشور آمریکا، Neurelec در کشور فرانسه وNurotron در کشور چین تولید می شوند

کاشت حلزون چیست

افرادی که دچار مشکل شنوایی هستند بر اساس میزان و نوع کم شنوایی، راهکارهای مختلفی برای درمان آنها استفاده می شود به طوریکه در کم شنوایی های بین ملایم تا شدید می توان به صورت موفقیت آمیزی از وسایل تقویت کننده شنوایی مانند سمعک استفاده کرد اما در کم شنوایی های عمیق، استفاده از این راهکار که تنها باعث افزایش بلندی صوت می شود ممکن است باعث رشد و درک بهینه گفتار نشود، در این شرایط یکی از راه های مناسب برای دستیابی به شنوایی و یادگیری بهتر گفتار خصوصا در کودکان، استفاده از تکنولوژی کاشت حلزون است. در ارتباط با انتخاب یا کاندیداتوری افراد برای کاشت حلزون، ارزیابی های کاملی شامل ارزیابی شنوایی، پزشکی و تصویربرداری و همچنین ارزیابی زبان و گفتار باید انجام شود. از آزمون های تصویربرداری قبل از عمل ، سی تی اسکن[5] از استخوان گیجگاهی[6] برای تشریح استخوان گیجگاهی و تصویربرداری رزونانس مغناطیسی[7] از مغز برای رد ضایعه­های وراء حلزونی بویژه اختلال در عصب شنوایی که به عنوان مانعی برای کاشت حلزون تلقی شود استفاده می شود. ارزیابی های شنوایی در کودکان بر اساس چندین آزمون عینی و فردی شنوایی صورت می­گیرد به طوریکه نتایج حاصل از مجموع این آزمون ها، بدست آوردن میزان دقیق اندازه شنوایی است. بر این اساس معیار کاندیداتوری برای کاشت حلزون در افراد زیر 2 سال، کم شنوایی دوطرفه عمیق (PTA>90dBHL) و کودکان بزرگتر از 2 سال، کم شنوایی حسی عصبی شدید تا عمیق (PTA>75dBHL) است[7]. با توجه به روند طبیعی رشد گفتار، مهارت های گفتاری معمولاً قبل از دو سالگی کسب می شوند بر اساس همین الگو اگر کم شنوایی قبل از دو سالگی اتفاق بیفتد کم شنوایی در این مرحله را مرحله قبل از زبان آموزی[8] و اگر کم شنوایی بعد از تکمیل مرحله زبان آموزی یعنی پنج سالگی اتفاق بیفتد را مرحله بعد از زبان آموزی[9] و چنانچه کم شنوایی بین این دو زمان اتفاق بیفتد به علت اینکه شکل گیری زبان به صورت ناقص صورت می گیرد این مرحله را مرحله حین زبان آموزی[10] می نامند.

مطالعات متعدد در زمینه کاشت حلزون نشان می دهند که افراد استفاده کننده از کاشت حلزون به سطوح مختلفی از توانایی­های درک گفتار می­رسند چنانچه تعدادی از آنها به سطوح درکی بالایی می­رسند در حالیکه تعدادی دیگر عملکرد شنوایی ضعیفتری در درک شنوایی دارند.

  • های سیگنال کاشت حلزون، محرکات صوتی را پس از تبدیل به تحریکات الکتریکی به عصب شنوایی منتقل می کنند، این پردازنده ها باید سیگنال های پهن باند با داینامیک رنج بیش از 100 دسی بل را دریافت کرده و آنها را به سیگنال های عصبی که هر کدام ممکن است حاوی چند هزار شلیک عصبی در ثانیه، متناسب با قفل فازی عصب شنوایی باشند منتقل کنند لذا انتقال سیگنال های آکوستیکی پهن باند و دارای داینامیک رنج گسترده به سیگنال های باریک باند با داینامیک رنج محدود الکترودهای موجود در پروتز کاشت حلزون، به عنوان یک چالش در انطباق پروتز کاشت حلزون با دستگاه عصبی افراد دریافت کننده کاشت حلزون محسوب می شود. جزییات حرکات غشاء پایه در حلزون هنجار توسط حدود هزار سلول مویی داخلی از طریق سیناپس های مستقل به حدود سی هزار نورون عصبی منتقل می شود و برای پردازش سیگنال این اطلاعات وارد دستگاه عصبی مرکزی می شود اما در یک گوش کاشت حلزون شده بین 1 تا 22 الکترود درون حلزونی مسئول تحریک اعصاب شنوایی و انتقال این اطلاعات هستند. از دیگر عملکردهای کاشت حلزون این است که سطح شدت اصوات ارائه شده توسط بزرگی جریان پالس الکتریکی و مدت زمان ارائه جریان تعیین می شود، افزایش هر کدام از این عوامل باعث افزایش نرخ ارائه های الکتریکی در عصب شنوایی و نهایتا افزایش شدت خواهد شد، در تحریک الکتریکی این افزایش شدت با سرعت بالاتری انجام می پذیرد زیرا تراکم اصواتی که به صورت هنجار در سطح غشاء رخ می دهد وجود ندارد و همچنین رها شدن نوروترانسمیترها و زمان لازم برای انجام این کار وجود نخواهد داشت لذا در مقایسه با تحریکات آکوستیکی نرخ شلیک های عصبی سریعتر خواهد بود بنابراین تغییرات کوچک در شدت باعث افزایش زیاد در بلندی درک شده توسط افراد دریافت کننده کاشت حلزون و اختلال در درک به صورت هنجار خواهد شد. لذا می توان گفت که در افراد کاشت شده حلزون علاوه بر مشکلات ناشی از محدودیت طیف فرکانسی پروتز کاشت حلزون، نقص حاصل از پردازش های دقیق زمانی سیگنال هم باعث می شود که این افراد برای تشخیص سیگنال هدف از نویز زمینه با مشکل مواجه شوند. بر خلاف سایر وسایل کمکی شنوایی که صداها را بلند تر می کنند، حلزون مانند یک عضو داخلی در گوش داخلی عمل می کند و به جای بلندتر کردن صدا، امواج صوتی را از گوش به مغز منتقل می کند.

 

کاشت حلزون به چه افرادی می تواند کمک کند؟

کاشت حلزون می تواند برای افراد زیر مفید باشد که عبارتند از : شنوایی نسبتا کمی و یا عمیقی در هر دو گوش خود دارند، نا شنوایی عمیق یک گوش، اما گوش دیگر شنوایی داشته باشد، افرادی که با سایر ابزارهای کمکی شنوایی باز هم قادر به شنیدن نباشند و یا کمک زیادی به آن ها نمی کند، زمانی که تست شنوایی که توسط متخصص گوش از فرد گرفته می شود و درصد شنوایی کمتر از شصت و پنج درصد را نشان می دهد، متخصص تشخیص به کاشت حلزون می دهد و آن را تجویز می کند. بسیاری از افراد هستند که در هر دو گوش خود کاشت حلزون انجام داده اند. زمانی که بتوانید با هر دو گوش خود بشنوید، می توانید توانایی های خود را در مورد تشخیص مکانی که صدا از آن طرف می آید را تشخیص دهید و یا حتی می توانید تمایزی بین صداهایی که می شنوید و صداهایی که نمی شنوید را تشخیص دهید.

مزایای کاشت حلزون

عملکرد حلزون کاشته شده چگونه است؟

بسیاری از افراد از نا شنوایی رنج می برند زیرا سلول های مویی موجود در گوش داخلی شان و یا همان حلزون گوش شان آسیب دیده است. کاشت حلزون کمک می کند تا صداها به عصب شنوایی شما منتقل شوند و شما بتوانید صداها را بشنوید. این روند به صورت زیر انجام می شود: یک پردازش گر صدا در پشت گوشت و یا بدن قرار می گیرد ، صداها را دریافت می کند و آن ها را به کدهای دیجیتالی تبدیل می کند. این سیستم پردازش گر حاوی باتری است که سیستم داخلی را تقویت می کند. پردازشگر صدا، کدهای دیجیتالی صداها را طریق حلقه ای که خارج و در پشت سر شما قرار دارد منتقل می کند. این قطعه ی کاشته شده، کدهای دیجیتالی صداها را ضربه های الکترونیکی تبدیل می کند وآنها را از طریق منظم کردن الکترودها قرار گرفته در حلزون، منتقل می کند (گوش داخلی). الکترودهای کاشته شده باعث ترغیب عصب های شنوایی موجود در حلزون می شوند، سپس با انتقال ضربه ها به مغز، به تفسیر صداها می پردازند.

 

فواید کاشت حلزون چیست؟

بزرگ سالانی که کاشت حلزون انجام داده اند این موارد را گزارش کرده اند: با کاشت حلزون نسبت به سایر ابزارهای شنوایی قدرت شنیداری بهتری پیدا کردند. مطالعات اخیر نشان داد که افرادی که به کاشت حلزون پرداخته اند، بیشتر از هشتاد درصد جملات را می فهمند، که ده درصد بهتر از استفاده از سایر وسایل کمک شنوایی بوده است. در محیط های پر سر و صدا، بهتر می توانند روی صداها تمرکز کنند. این کاشت به افراد کمک می کند تا در موقعیت های مختلف، در رستوران ها، در جلسات و جاهای شلوغ بتوانند با سایر افراد مکالمه کنند. این افراد بعد از کاشت حلزون می توانند صداهایی که قبلا نمی توانستند بشنوند را بفهمند. این افراد احساس امنیت بیشتری دارند زیرا می توانند هشدارها و بوق وسایل نقلیه را بشنوند. می توانند بهتر با تلفن صحبت کنند. این افراد می توانند از شنیدن موزیک لذت ببرند.

 

چه عواملی می توانند بر این مزیت ها اثرگذار باشند؟

فواید کاشت حلزون در هر فردی متفاوت است. این تفاوت ها معمولا در اثر عوامل زیر است: به مدت زمانی که بعد از، از دست دادن شنوایی تان عمل کاشت حلزون را انجام داده اید. به میزان شدتی که شنوایی تان آسیب دیده است. وضعیت گوش داخلی و یا حلزون گوش بیمار. شرایط دیگر درمانی که تحت درمان آن هستید. به میزان زمانی که پس از کاشت حلزون در گوش با آن تمرین کرده اید و در حال استفاده از آن هستید.

 

مسئولیت ها

لطفا حتما در مورد از دست دادن شنوایی تان با متخصص و یا پزشک مربوطه در این زمینه تماس بگیرید و با او مشورت کنید، به نصیحت های او در این زمینه گوش کنید. تنها یک متخصص می تواند شما را در این زمینه ی از دست دادن شنوایی تان و راه حل موجود برای درمان آن شما را کمک کند. تمامی محصولات و ابزارهای کمکی که برای شنوایی تان استفاده می کنید حتما باید با مشورت متخصص انجام شود. اگر محصولی که پزشک برایتان تجویز کرده در شهر و کشورتان پیدا نشد می توانید با پزشک خود مشورت کنید و در صورت امکان ازابزار دیگری استفاده کنید.

 


[1] sensory hair cell

[2] receiver stimulator

[3] scala tympani

[4] FDA

[5] computed topography scan

[6] temporal bone

[7] magnetic resonance imaging

[8] preligual

[9] postligual

[10] perlingual


کلینیک تهران صفیر

دکتر ایوب ولدبیگی

تنظیم و تجویز انواع سمعک ها
تجویز سمعک نامرئی
تجویز سمعک وایرلس
تجویز سمعک هوشمند
تجویز سمعک ضد آب
ساخت قالب سمعک
ساخت قالب ضدآب
ساخت قالب ضد صدا
ارزیابی وزوز
درمان وزوز با استفاده از سمعک های مدرن
توانبخشی وزوز
ارزیابی تعادل و سرگیجه
توانبخشی تعادل

نشانی: تهران - خیابان شریعتی - بالاتر از خیابان یخچال - ساختمان سبز قلهک- پلاک 1495- طبقه 2 واحد 10

تلفن همراه: 09129214119

شماره تماس: 22648270

اشتراک گذاری : 

شما هم می توانید نظر خود را ارسال کنید.


نظرات کاربران


معرفی بیماری های متخصص شنوایی و تجویز سمعک

آخرین مطالب پزشکی متخصص شنوایی و تجویز سمعک

آخرین مقالات پزشکان متخصص شنوایی و تجویز سمعک