دوشنبه ۱۵ خرداد ۱۴۰۲
متخصص اطفال پزشکی است که در زمینه مدیریت سلامت کودکان از جمله مشکلات فیزیکی، رفتاری و روانی کودکان آموزش دیده است و بیماریهای کودکان را تشخیص داده و درمان میکند. متخصص اطفال مهارتهای خاص مورد نیاز برای مراقبت از کودکان را دارد و چند سال صرف این مهارتهای تخصصی کرده است.
هر زمانی که کودک بیمار شود میتوانید او را به متخصص اطفال نشان بدهید. این پزشک متخصص برای مراقبت از کودکان کارهای زیر را انجام میدهد:
علت مراجعه به متخصص اطفال این است که در زمینه بیماریهای کودکان تخصص دارد و ابزارها و تجهیزات اختصاصی معاینه و درمان کودکان را در اختیار دارد بنابراین بهتر به مشکل کودک پی میبرد و درمان متناسب با آن را تجویز مینماید.
متخصص اطفال بیشتر به درمان بیماریها و همچنین جراحات جزئی و عفونتها میپردازد اما برخی متخصصان اطفال در زمینه عمل جراحی نیز آموزش دیده اند و میتوانند عمل جراحی اطفال را نیز انجام بدهند. از جمله این جراحی ها عبارتند از:
برای این که پزشکی، فوق تخصص اطفال کسب کند باید ابتدا تخصص اطفال را کسب نماید. سپس دوره های رزیدنسی و فلوشیپ لازم را میگذراند. از جمله زمینه های فوق تخصص اطفال عبارتند از کاردیولوژی اطفال، گوارش اطفال، آنکولوژی - هماتولوژی اطفال، پزشکی بستری اطفال، بیماریهای عفونی اطفال، نفرولوژی اطفال، روماتولوژی اطفال و موارد دیگر.
راهنما : 5 مورد از عواملی که گوارش کودک را به خطر میاندازد
شایعترین بیماری در کودکان، سرما خوردگی معمولی است. سرما خوردگی علائم مشخصی دارد: سرفه، گرفتگی بینی، گلودرد و گاهی تب خفیف . برای درمان سرما خوردگی دریافت مایعات کافی و استراحت تنها کاری است که باید انجام بدهید.
(Respiratory synctial virus ) ریه ها را درگیر میکند. در بیشتر موارد علائم آن خفیف است و بسیار شبیه به سرما خوردگی بروز میکند به همین علت والدین آن را با سرما خوردگی اشتباه میگیرند. اما در کودکان نارس و کودکانی که ضعف سیستم ایمنی، بیماری مزمن ریه یا بیماری قلبی دارند ممکن است این بیماری به وضعیتی جدی تبدیل شود و برونشیولیت (عفونت مسیر تنفسی کوچک ریه) یا سینه پهلو اتفاق بیفتد. اگر کودک خس خس سینه، تنفس تند تند یا تنگی نفس دارد، از نوشیدن هر چیزی امتناع میکند و به نظر خیلی خسته میرسد یا دچار کبودی لبها، زبان یا دهان شده است فورا او را به متخصص اطفال نشان بدهید.
معمولا در کودکان بالای دو سال ایجاد میشود. معمولا علائم آن خفیف است و حتی ممکن است متوجه آن نشوید و فکر کنید علت این علائم، آب و هواست. با این حال برخی کودکان دچار تب بالا، گرفتگی بینی، سرفه و پس از آن لکه های پوستی میشوند که در سینه شروع شده و گسترش می یابد. معمولا دوره بیماری یک هفته است اما اگر تب کودک بالا رفته یا بیشتر از سه روز طول کشیده است او را به متخصص اطفال نشان بدهید.
باعث استفراغ، اسهال و دل درد کودک میشود. انواع ویروسها از جمله نوروویروس میتوانند عامل این بیماری باشند. بیشتر ویروسهای معده ظرف چند روز تا یک هفته از بین میروند و نیازی به درمان خاصی وجود ندارد اما باید حواستان باشد در این مدت کودک مایعات کافی بخورد تا بدنش کم آب نشود. مایعات را نباید یک مرتبه به کودک بدهید بلکه به تدریج این کار را انجام بدهید.
با زخم دردناک در دهان و گلو مشخص میشود. ویروس کوکساکی ( Coxsackievirus) بیشتر در تابستان و پاییز شیوع پیدا میکند و به شدت مسری است و از طریق تماس، سرفه، عطسه و مدفوع از کودکی به کودک دیگر منتقل میشود. زخمها اغلب با تاولهای قرمز رنگ در دست و پاشنه پا همراه هستند که هفت تا ده روز طول میکشد.
در کودکان زیر سه سال بیشتر دیده میشود و با مشخصه سرخی گونه ها همراه است. کودک علائم دیگری از این بیماری را ممکن است نداشته باشد اگر چه برخی دچار تب خفیف، آبریزش بینی و تحریکات پوستی در بدن میشوند.
همان گلودرد شایع باکتریایی است که عمدتا از طریق سرفه و عطسه منتقل میشود. کودک با تماس با اشیائی که کودک بیمار با آن بازی کرده نیز دچار این گلودرد میشود. گلودرد ممکن است خفیف و یا به قدری شدید باشد که نتواند چیزی را به راحتی قورت بدهد. همچنین تب، ورم غدد لنفاوی و دل درد نیز میتواند همراه این گلودرد بروز کند.
یک بیماری شایع در کودکان و بزرگسالان است که ممکن است یک هفته کامل فرد را در بستر بیماری بیندازد. هر سال آنفلوانزا ساخته میشود که دو هفته طول میکشد تا تاثیر بگذارد. آنفلوانزا از طریق تماس و عطسه و سرفه به سرعت گسترش می یابد. تب، بدن درد، لرز، سردرد، گلودرد، سرفه و گاهی استفراغ و اسهال از علائم آنفلوانزا هستند. این بیماری در زمستان شایع میشود و گاهی ممکن است به عوارض جدی مانند سینه پهلو منجر شود.
یکی دیگر از بیماریهای شایع کودکان است که به سرعت انتقال می یابد. ورم ملتحمه در واقع التهاب بافتهای پوشاننده سطح پلک است که باعث سرخ شدن پلک، تاری دید، ترشحات زرد رنگ و پوسته پوسته شدن آن میشود. ورم ملتحمه در کودکان کم سن اغلب در اثر عفونت باکتری رخ میدهد و باید با قطره آنتی بیوتیک درمان شود. اما این بیماری در اثر ویروس نیز ممکن است ایجاد شود که در این صورت درمانی ندارد. همچنین ممکن است عامل آن واکنش آلرژی باشد که در واکنش به مواد آلرژی زای موجود در هوا اتفاق افتاده است و با قطره چشمی مخصوص، بهبود می یابد.
یک بیماری انگلی شایع در کودکان است. اگر کودکتان باسن خود را میخاراند او را به متخصص اطفال نشان بدهید. ضعف بهداشت عامل شیوع این انگلهای کوچک است. هنگامی که کودک مبتلا به انگل کرمک باسن خود را میخاراند و دستان خود را نمیشوید، به راحتی انگلها را به کودکان دیگر انتقال میدهد. زمانی که کودکان دیگر دستانشان به انگل آلوده شود و دست خود را در دهان بگذارند، دچار بیماری انگلی کرمک میشوند. به این ترتیب تخمهای کرم وارد دستگاه گوارش میشود، سپس کرمها سر از تخم بیرون می آورند و چرخه تخم گذاری خود را در اطراف مقعد شروع میکنند.
راهنما : علت ایجاد بیماری کلیه در کودکان چیست
بیشتر بیماریهای کودکی دوره خود را بدون مشکل جدی طی میکنند اما در مورد برخی علائم و برخی کودکان، بهتر است با متخصص اطفال مشورت کنید. همچنین باید مراقب موارد زیر باشید و اگر این علائم را دیدید، کودک را فورا به پزشک برسانید:
1. بی آبی بدن: از علائم خشکی و بی آبی فرورفتگی چشمها (در مورد نوزاد فرورفتگی ملاج سر) یا خستگی شدید، چسبندگی دهان و کم شدن ادرار (کمتر از سه یا چهار مرتبه در روز) است.
2. تب بالا: در نوزادان تازه متولد شده هر گونه افزایش دمای بدن نیاز به توجه پزشکی دارد. برای نوزادان سه تا شش ماهه اگر تب بالای 38.3 درجه شد و برای کودکان بزرگتر اگر تب از 39.4 درجه بالاتر رفت، فورا او را به متخصص اطفال نشان دهید.
3. مشکل تنفسی: اگر کودک خس خس سینه دارد، نفس نفس میزند یا به سختی نفس میکشد یا متوجه شده اید بین نفسهایش وقفه می افتد فورا با اورژانس تماس بگیرید.
4. غذا نخوردن: طبیعی است که کودک بیمار اشتهای کمی داشته باشد اما اگر کودک کمتر از نصف حد طبیعی غذا میخورد و این حالت بیشتر از دو روز طول کشیده است موضوع را با متخصص اطفال در میان بگذارید.
5. بیماریهای زمینه ای: اگر کودک آسم، دیابت، ضعف سیستم ایمنی یا هر مشکل پزشکی مزمن دیگری دارد هر بار که دچار آلودگی ویروسی میشود که سلامتی اش را به خطر می اندازد او را نزد متخصص اطفال ببرید.
گرفتگی بینی اطفال و به خصوص شیرخواران آن ها را بسیار آزار می دهد و موجب خفگی و مشکلات تنفسی در آن ها می شود با چه روش های درمانی باید این عارضه را برطرف کنیم و توصیه های مهم در این زمینه کدامند
درباره خمیدگی پا در اطفال چه می دانید و این عارضه در صورت عدم درمان به موقع چه پیامدهایی خواهد داشت تشدید این عارضه تاثیرات منفی روی شکل گیری استخوان ها و مفاصل اطفال خواهد داشت